fbpx Балчик се готви за фестивала на късометражното кино | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Балчик се готви за фестивала на късометражното кино

Балчик се готви за фестивала на късометражното кино

От 29.06 до 06.07.2013 г. Балчик ще бъде домакин на най-големия български фестивал за късометражно кино - “В Двореца”. Вече е известен състава на международното жури, което ще оценява състезателните му програми. В него са двама фестивални директори – Дарья Никитина (“Начало” - Санкт Петербург, Русия) и Хайнц Херманс (“Интерфилм” - Берлин, Германия), Йенни Тойвониеми (Финландия) – носителка на наградата на журито от кинофестивала „Сънданс” '2012 г. за късометражния си филм „Срещата“, режисьорът на документалния филм „Татко снима мръсни филми” – Йордан Тодоров, аниматорът Радостина Нейкова и сценаристът и продуцент Тобайъс Мунте (Великобритания).

Журито ще оценява конкурсните програми на фестивала – международна и национална – в следните категории: най-добър игрален филм (български и от международната секция); най-добър документален филм; най-добър експериментален филм; най-добра българска анимация. Публиката на фестивала ще определи филма-победител от конкурса за телевизионна продукция.

30 доброволеца от чужбина ще пристигнат у нас за един месец, включвайки се в подготовката и провеждането на събитието при подкрепата на програма на Европейската комисия. Международното присъствие в екипа на феста се превръща в традиционно и след като Балчик посрещна младежи от Естония, Йордания, Полша, Португалия, Хърватска, Франция, тази година представени ще бъдат Грузия, Испания и Латвия. Младежите ще открият и специално курирани паралелни програми с обзор на най-добрите заглавия от съответните национални кинематографии във формата късометражно кино.
В рамките на състезателните си панорамни програми и видеобиблиотеката на Фестивала, филмите, които тази година ще бъдат представени „В Двореца” са повече от седемстотин.
 

Facebook коментари