fbpx Банкок е най-посещаваният град, а София е третият европейски град по посещения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Банкок е най-посещаваният град, а София е третият европейски град по посещения

София е на трето място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града, за периода 2009 – 2016 г. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. С 9,4% средногодишен ръст, столицата на България се нарежда веднага след Букурещ (10,4%) и Лисабон (10,2%) и пред Будапеща (8,6%), Хамбург (8,4), Москва (8,2%), Копенхаген (8,1%), Берлин (8%) и Амстердам (7,1%).

Индексът представлява много повече от престижна класация на 132-ата най-предпочитани от пътуващите градове. Въз основа на обема посетители и техните разходи за календарната 2016 година, задълбоченият анализ дава и прогноза за растеж през 2017 г., ключови данни за най-бързо развиващите се дестинации и по-задълбочено разбиране за това защо хората пътуват, колко и как те харчат средства в различните държави.

По брой на пристигнали в града София се нарежда на 77-о място в света – пред традиционни туристически дестинации като Коломбо (Шри Ланка), Женева (Швейцария), Санкт Петербург (Русия), Казабланка (Мароко) и Кайро (Египет). Общият брой на пристигналите посетители в българската столица за 2016 г. е 1 186 413 души. Ръстът на чуждестранните посетители на София през 2016 г. е над 18% в сравнение с предходната година, а прогнозата за 2017 г. е за нов ръст от 2%.

Според проучването годишният ръст от изразходваните от посетителите на София средства за периода 2009 – 2016 г. е 3,7%, като общият обем през 2016 г. достига $500 млн., при $387 млн. през 2009 г. Почти 20% е ръстът на разходите, които международните посетители са направили в София, само за последните две години (2016-а в сравнение с 2015-а).

Бангкок оглавява списък с 10 града – топ дестинации

С почти десетилетна традиция в отчитането на това къде хората пътуват в чужбина и как те разходват средства там, индексът на Mastercard отново откроява Бангкок като най-посещаваният град в света. Прогнозите за 2017 г. за ръст на посетителите в 10-те топ дестинации са положителни, с изключение на Ню Йорк, като Токио очаква най-голям растеж на броя пристигнали чужденци на територията си.
 

Градовете като двигатели на икономическия растеж

В световен мащаб реалният БВП е нараснал с 21,8% от 2009 г. насам, докато разходите на международните посетители, пренощували в чуждестранни градове, са се увеличили с 41,1% за същия период. От 2009 г. насам повече от половината от най-предпочитаните градове-дестинации отчитат увеличение на разходите, съответстващи на или надвишаващи растежа на БВП, което ги превръща в приоритетни двигатели на широк икономически растеж за държавите си.


Бъдещите градове-дестинации

Растежът на международните посетители, пренощували в някой измежду 132-те града, включени в индекса, също е надвишил БВП с 55,2% от 2009 г. насам. Разликата между градовете от Топ 10 и 10-те най-бързо развиващи се дестинации продължава да демонстрира значението на регионите на тихоокеанска Азия и Близкия изток, откъдето вероятно ще се появят бъдещите градове-лидери.

Ключови данни за причините за пътуване и разходите в посетените градове

В 20-те най-големи градове-дестинации, по-голямата част от пътуванията се извършват за развлечение, като изключение прави Шанхай, където близо половината (48,4%) посетители пътуват по работа. Куала Лумпур е лидер по дял посетители (92,2%), които го посещават за почивка и развлечение.
Индексът идентифицира няколко категории разходи, които илюстрират как посетителите харчат средства, когато посещават Топ 20 на градовете-дестинации:
- Храненето заема най-голям дял от харчовете на посетителите на Сеул (47%), Истанбул (33,6%) и Прага (29,3%).
- Хората харчат повече за пазаруване при пътуване до Лондон (46,7%), Осака (43,4%) и Токио (43,1%).
- Настаняването може да бъде най-скъпата част от пътуването при посещение в Париж (44,8%), Милано (40,4%) и Рим (40,4%).
- Благодарение на наличието на ефективни транспортни системи, най-малко средства за придвижване са необходими на посетителите на Лондон (4,3%), Сингапур (4,6%) и Хонгконг (4,6%).

„Наблюдаваме повече хора от всякога да посещават градовете по бизнес дела или за отдих и знаем, че те очакват да получат безпроблемно прекарване и персонално отношение“, казва Карлос Менендес, президент Корпоративни партньорства, Mastercard. „Призивът за действие е ясен – градовете, които предоставят тези очаквания, са в най-добра позиция да се превърнат в предпочитани дестинация и да реализират ползи от увеличения брой посетители и повечето средства, които те разходват при пътувания“.