fbpx БАСКОМ настоява за повече прозрачност при изграждането на ИТ инфраструктурата в страната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

БАСКОМ настоява за повече прозрачност при изграждането на ИТ инфраструктурата в страната

Образованието e сред главните приоритети на Българска Aсоциация на софтуерните компании  (БАСКОМ). Тази и други теми бяха обсъдени на пролетна среща на мениджърите на компаниите-членове на организацията. Те приветстват положителните резултати от Националната програма “Обучение за ИТ кариера” и професия “Приложен програмист”. Софтуерните компании оцениха позитивно и ангажимента си по изграждането на СТЕМ-кабинети в училищата в страната, но отправиха критика към процеса по оценяване в конкурса.    

В тази връзка БАСКОМ настоява за повече прозрачност при изграждането на ИТ инфраструктурата в България, вкл. при изграждането на следващи серии СТЕМ-кабинети, особено предвид на това, че темата е залегнала и в Плана за възстановяване, който България представя пред ЕК. Членовете на асоциацията бяха категорични, че учителите са тези, които трябва да инициират идеи как да функционират СТЕМ-кабинетите отвъд ремонта и техническото оборудване. СТЕМ-кабинетите следва да са места за откривателство посредством науката и технологиите, а не просто стаи с техника.       

БАСКОМ заяви готовност да участва в изработването на нова учебна програма по информационни технологии за средните училища, която да позволява истинска ефективност на СТЕМ-системата. По отношение на висшето образование, софтуерните компании са на мнение, че Министерството на образованието и науката трябва да засили сътрудничеството си с бизнеса, а университетите да станат по-гъвкави в привличането на непрофесионални преподаватели - хора с опит и практически умения в софтуерния бизнес.      

Всички участници в събитието се обединиха около нуждата да се продължат дългосрочните инвестиции на бизнеса и държавата в следващите поколения дигитални специалисти в страната.

Общото събрание даде възможност асоциацията да се отваря в бъдеще и за нов тип членове – компании, които предоставят услуги по софтуерна поддръжка, както и компании, които в подкрепа на основната си дейност, развиват значителен собствен капацитет за разработка на софтуер.