fbpx Безконтактните плащания намаляват опашките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безконтактните плащания намаляват опашките

С близо 1.2 млн. безконтактни карти ще се разплащат българите през тази година. Очакванията са картовият пазар да се развива с бързи темпове и броят на ПОС терминалите, на които да може да се плаща безконтактно, да достигне 7500. Това анализират експертите на УниКредит Булбанк

Около 4000 са ПОС терминалите за безконтактни плащания у нас, инсталирани в различни търговски обекти. Клиентите използващи услугата са близо 60 хил. Пазарът на безконтактни разплащания се развива с изключително бързи темпове в цяла Европа, където активни са близо 80 млн. карти, а броят на ПОС терминалите от ново поколение достига 1.2 млн.

Безконтактните карти притежават допълнителна функционалност, с която може да се плати безконтактно, но чрез нея могат да се извършват плащания и по познатия до сега начин - на ПОС терминал с четене на чипа или магнитната лента и задължително въвеждане на ПИН, на банкомат, в интернет. Самият начин на плащане зависи изцяло от избора на картодържателя.

При безконтактно плащане касиерът въвежда сумата на ПОС терминала, клиентът доближава картата си до указаното на терминала място, терминалът издава звукова и светлинна сигнализация и покупката е извършена.

Последните анализи на пазара показват, че използването на безконтактните плащания намаляват опашките в търговските обекти заради съкратеното време за преминаване през касите, като на места дори се отчита повишаване на оборотите на търговците заради по-големия брой хора, които могат да бъдат обслужени в рамките на работния ден.