fbpx Бизнес делегация в Москва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес делегация в Москва

Бизнес делегация, организирана от БТПП, ще придружава министъра на икономиката, енергетиката и туризма по време на посещението му в Москва в периода 6 – 8 април 2011 г.. Визитата е във връзка с 14-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. От руска страна заседанието ще се председателства от министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко.

Програмата на бизнес делегацията включва участие във двустранен делови форум, срещи в ТПП на Руската федерация, в Държавната регистрационна палата към Министерството на правосъдието на Руската Федерация, в Экспоцентр. Ще бъдат обсъждани въпроси в основните области на двустранно сътрудничество – взаимна търговия, енергетика, туризъм, транспорт, информационни технологии, строителство, селско стопанство, военнотехническо сътрудничество, метрология, стандартизация и др.

Очаква се подписването на споразумение за сътрудничество между БТПП и Экспоцентр, както и споразумение за сътрудничество с Държавната регистрационна палата към Министерството на правосъдието на Руската Федерация.

Преобладаващите очаквания на участниците са намиране на нови бизнес партньори и уточняване и постигане на конкретни договорености. Сред проблемите за осъществяване на бизнес с Русия, се оказват административните пречки и бюрокрация, проблемите с транспорта, както и визовият режим и липсата на единни правила за работа на банковия сектор по инвестиционни проекти. При направена анкета спед бизнесмените става ясно, че възможностите за сътрудничество са най-големи в хранително-вкусовата промишленост, туризма и недвижимите имоти.