fbpx Бизнесът с рекордно оптимистична нагласа за икономическо развитие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесът с рекордно оптимистична нагласа за икономическо развитие

Бизнесът с рекордно оптимистична нагласа за икономическо развитие

Рекордно ниво на оптимизъм и вяра в световния икономически растеж показват резултати от проучването на PwC сред бизнес лидерите. Това стана ясно по време на ексклузивното представяне на резултатите от проучването на PwC сред представителите на бизнеса у нас, част от 21-то ежегодно глобално проучване на PwC. Официалното събитие премина под надслов „Как да изградим доверие в бъдещите бизнес лидери“, като участие взеха водещи бизнес лидери и популярни личности, както и на Президента на Република България Румен Радев.

„Болшинството (цели 57%) от всички бизнес лидери по света вярват, че икономическият растеж ще се подобри през 2018 г. Скокът в промяната на нагласата е рекорден и се наблюдава за първи път, откакто се провежда проучването“, коментира Албена Маркова, съдружник Консултантски услуги за Югоизточна Европа в PwC България. За трета поредна година българските участници в допитването са по-оптимистично настроени от своите глобални колеги – цели 71% са убедени в подобрението на глобалния икономически ръст.

Очакванията на глобалните и българските бизнес лидери за ръста на собствените им компании обаче не са толкова позитивни, особено в средносрочен план, където прогнозите са по-умерени. И тази година геополитическата несигурност е заплаха номер едно за 84% от бизнес лидерите у нас. Опасността от кибер-заплахи и свързаните с човешките ресурси предизвикателства като наличност на ключови умения и промени в демографските характеристики на работната ръка са другите заплахи, които заемат челно място в проучването.

За първи път тази година като част от проучването българските бизнес лидери отговаряха и на въпроси за подготовката на младите кадри за бизнеса и задържането им у нас. Повече от половината от българските участници в допитването коментират, че за тях е донякъде или много трудно да привличат таланти с дигитални умения. В същото време значителна част виждат своята активна роля във формирането на качествена бъдеща работна сила - 70% от бизнес ръководителите вече работят с образователни институции, а още 5% планират да го направят през следващата година. Окуражаващ резултат е, че бизнесът вижда ясно важната си роля във формирането на разбиранията и плановете на младите хора за бъдещето им.

Facebook коментари