fbpx БХРА подкрепя идеята за 9% ДДС за ски лифтовете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

БХРА подкрепя идеята за 9% ДДС за ски лифтовете

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята за намаляване на ДДС за ски лифтовете на 9%, която бе съобщена от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на туристическото експо Дестинация Варна, което се откри на 18 ноември в морската столица. Събитието се организира от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите с подкрепата на БХРА.

Намаляването на ДДС за ски съоръженията в навечерието на зимния сезон е много добра антикризисна мярка и БХРА подкрепяме идеята, заяви председателят на организацията Героги Щерев. Тя е и навременна, защото ще намали натиска върху дружествата, които ги управляват в момент, в който разходите при малка заетост на базите са огромни.

Мярката е подобна на тази, при която през лятото се намалиха таксите за концесионерите и цените на чадърите за туристите, а знаем, че основно гостите у нас избират България заради хубавите ни плажове и ски писти. И че тази идея проработи и доведе до повече туристи. Дано и намаляването на ДДС за ски лифтовете рефлектира върху цените на лифт картите, както бе при плажните съоръжения през лятото, допълни Щерев.

Според нас намалената ставка трябва да бъде в сила за период поне от 2-3 години, за да позволи на големите зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово и на по-малките такива да привлекат повече туристи и да даде глътка въздух на инвеститорите в една от най-тежките години за туризма, допълни Щерев.

Той подчерта, че БХРА е предложила и редица други мерки, които да станат част от Националния план за възстановяване и устойчивост, за чието осъществяване ще ползват 16,7 млрд. евро от следващата многогодишна финансова рамка на ЕС и 12,2 млрд. Евро от инструмента „Следващо поколение Европейски съюз“. Туризмът е един от основните двигатели на икономиката и според данни на Световния съвет по туризъм през 2019 г. е допринесъл за 10,3 на сто от БВП на страната. И всяко 4-то ново работно място е било създадено от туризма. Затова и БХРА настоява секторът, от който зависят и редица други индустрии като земеделие, транспорт, промишленост и строителство, да бъде сред приоритетните в Националния план за възстановяване и устойчивост. Идеята е подкрепена и от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.