fbpx БХРА: Вятърните перки в морето ще съсипят туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

БХРА: Вятърните перки в морето ще съсипят туризма

"Перките в морето ще съсипят туризма, ще нарушат екологията и биоразнообразието в крайбрежните зони на Черно море и ще доведат до преки загуби за бюджета", категорични са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Хотелиери, ресторантьори и туристически сдружения, членуващи в най-старата и национално представена браншова туристическа организация с 36 регионални структури, се обявиха срещу приетия закон, който дава право да се строят вятърни перки в непосредствена близост до родните плажове.

Поставянето на вятърни перки ще наруши екологията, ще унищожи рибните пасажи, които са в близост до брега, ще доведе до щети за България като туристическа дестинация и при това за сметка на недотам проучени и вероятно неголеми ползи, допълни зам.-председателят на БХРА. Силно разпространено е и мнението на експертите, че нискочестотните вибрации и шумове от ветрогенераторите биха имали унищожителен ефект върху морските видове под водата, миграционните потоци и като цяло биха довели до прогонване на пасажите на рибите, създавайки условия за тяхното изчезване.

Идеята за ветропарк в Черно море е пълно безумие, коментира и членът на БХРА Филчо Ставрев от хотел Нептун в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. Депутатите явно не са проучили има ли такива паркове в Испания, Хърватска, Италия, Гърция и Турция- страни, които са нашата ширина или са наши преки туристически конкуренти. Летният сезон и без друго е токова свит и кратък, а тези ветрогенератори само ще налеят масло в огъня, за да се срине туризмът в страната, обясни Ставрев. Нека политиците се вслушат в мнението на специалисти, които говорят в министерства, свързани с екоравновесието в страната, с бивши и настоящи и министри в туризма, със специалисти от института за пазарна икономика, за всички възможни последици от тази лобистка глупост, допълни той.

Хотелиерите от Златни пясъци и Слънчев бряг също се обявиха срещу изграждането на ветрогенератори в територията на Черно море заради възможните последици.

Специалистите са категорични, че от навигационна гледна точка районът, предвиден за монтиране на ветрогенератори е такъв, в който възникват внезапни щормове, особено през зимните месеци. В тази връзка експертите припомниха, че силния вятър кара перките да се самоподрязват тоест самоунищожават, ако не се спрат своевременно, което поставя под въпрос и ефективността от подобен проект.

От БХРА призовават политиците да погледнат отвъд лобистките и частни интереси и да помислят за сектора, който пълни 13 на сто от хазната и има потенциал да храни децата и внуците на управляващите.