fbpx Почти половината от младите счетоводители очакват да сменят работата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти половината от младите счетоводители очакват да сменят работата си

44% от младите счетоводители в световен мащаб очакват да сменят позицията или работодателя си през следващите 12 месеца.Световният недостиг на професионалисти е проблем за работодателите, които се опитват да задържат по-амбициозните си служители, които търсят повече от това, което им се предлага, и гледат към други позиции.

Това показва Глобално проучване на АССА (Асоциация на сертифицираните счетоводители), в което участват и представители от България.

В Централна и Източна Европа най-голяма загриженост предизвикват отражението на инфлацията върху заплатите и  стресът в работата. Почти половината от анкетираните (44%) очакват повишение, смяна на длъжността или дори смяна на компанията в рамките на 12 месеца, а процентът на тези, които имат такива планове за следващите 2 години, е по-висок - 69%. Две трети от тези, които искат да се преместят през следващата година, очакват преместването им да бъде извън настоящата им компания.

Проучването на АССА показва, че изборът на кариера в счетоводството продължава да бъде разумна алтернатива за тези, които търсят дългосрочни перспективи за развитие и възможности за непрекъснато придобиване на нови знания и умения. Възможността за придобиване на професионална квалификация, която дава възможност за междусекторна и международна мобилност, допълнително подкрепя мнението, че изборът на счетоводството води до кариера с възможности за избор и гъвкавост. Според Тома Дончев, преподавател в УНСС и участник на кръглата маса, в България счетоводството и науките за финанси привличат все повече студенти през последните години. Причината за това е, че са критични към средата в страната и желаят да я променят чрез счетоводната професия, което е нещо положително, смята той.

Възможността за придобиване на професионална квалификация, която дава възможност за междусекторна и международна мобилност, допълнително подкрепя мнението, че изборът на счетоводството води до кариера с възможности за избор и гъвкавост. Но в същото време поради развитието на технологиите, 42% от специалистите споделят обаче, че се чувстват претоварени от бързите промени в професията.