fbpx Българите търсят все повече имоти в Гърция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите търсят все повече имоти в Гърция

етикети

Гърция привлича все повече български туристи и купувачи на имоти заради своята близост и бърз достъп с автомобил от България, приятен климат целогодишно с дълъг летен сезон, разнообразни плажове и кристално чисти води и не на последно място – изключително изгодни и достъпни цени на имотите.
До 2014 г. търсенето беше в рамките на 150-250 хил. евро. Основно се купуваха така наречените мезонети, които представляват редови къщи и са доста разпространени като тип имот в Северна Гърция, съобщават от ЛУКС ИМОТИ.

„От тази година наблюдаваме много интересна тенденция - голям интерес към имоти с цени над психологическата граница от 1 млн.евро. Клиентите, които се обръщат към нас са основно български купувачи, които са хора със сигурна работа, добри доходи, собствен бизнес. Сред тях са и обществено известни личности и музиканти, които купуват не за финансова инвестиция, а за собствено ползване. Може да кажем, че те инвестират в собственото си благополучие, добрия отдих и добрия лайфстайл на собственото си семейство. Те купуват със сърце”, коментира актуалните тенденции Никола Стоянов, управляващ съдружник в ЛУКС ИМОТИ.

Районът на Северна Гърция се оформи като регионален център, който привлича граждани от всички съседни държави, не само от България. Много граждани от Македония, Сърбия, Румъния купуват на Халкидики, което поддържа пазара там доста жив и броя на сделките продължава да е стабилен.

Най-голям интерес традиционно има към п-ов Касандра, като за по-елитни се считат селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и др. привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.

Предпочитанията на купувачите са към къщи, като задължителен елемент от търсенето е имотът да има морска панорама, а по-взискателните купувачи държат задължително да са на първа линия непосредствено на плаж.

Наемателите на луксозни имоти търсят подобни параметри на имотите, като предпочитат да наемат самостоятелни къщи, които да разполагат с двор от поне 300 кв.м. и да са в непосредствена близост до плаж за максимално удобство. Наемните цени на подобни имоти започват от около 300 евро на нощ.

Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.