fbpx България и Словакия търсят възможности за бизнес обмен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Словакия търсят възможности за бизнес обмен

Сесия на Консултативната комисия за икономическо сътрудничество между България и Словакия ще се проведе за първи път у нас. Акцент от работата на комисията са възможностите за двустранно сътрудничество в търговията, инвестициите, проектите за малки и средни предприятия, енергетиката, информационните технологии, съобщенията и др. Целта на разговорите е да бъдат привлечени потенциални инвеститори от Словашката република, които да участват в инфраструктурни и енергийни проекти в нашата страна. Друг акцент в разговорите е подкрепа за партньорство между малки и средни предприятия от двете страни.
Българският износ за Словакия през 2009 г. възлиза на 91,70 млн.евро, което представлява 0,8% от общия износ на България за годината. Българският внос от Словакия през същия период възлиза на 193.2 млн. евро и представлява 1.16% от общия внос. Стокообменът между двете страни през 2009 г. е 287.91 млн. евро и бележи спад от 10% в сравнение с 2008 г. заради глобалната криза.
За първото полугодие на 2010 г. българският износ за Словакия бележи ръст от 19.3% спрямо 2009 г., а двустранният стокообмен има увеличение с 10.3%.