fbpx България няма риск да фалира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България няма риск да фалира

България е с ниски нива на риск от държавен фалит за разлика от други южни европейски страни, каза по време на Форумът „Управление на кредитния риск – ефектът на вълната” проф. Едуард Олтман, създателят на формулата, която изчислява след колко време една компания ще влезе в ликвидация.

Като страна със съществен риск Олтман посочи Гърция, чиято вероятност от банкрут през 2008 година е била 31%, а през 2012 година се е покачила на 47%. Според американския професор южната ни съседка е епицентър на кризата в настоящия момент. Други рискови държави в Европа са Италия и Испания, които имат вероятност от 25% да фалират. Евентуален фалит на апенинската държава би се отразил най-сериозно върху стабилността на Европейския съюз, посочи още професорът. Според Олтман Европа трябва да бъде внимателна при отпускането на финансови средства на своите членки, тъй като твърде невнимателни действия в тази насока биха се отразили негативно върху икономическата стабилност на Стария континент.
Олтман посочи още, че между 100 и 150 от компаниите в България участват на капиталовия пазар. Същевременно изчисляването на точната вероятност от влизане в ликвидация на по-голямата част от родните фирми той определи като трудна задача.