fbpx България последователно подкрепя най-слабо развитите страни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България последователно подкрепя най-слабо развитите страни

България вижда в най-слабо развитите страни икономически партньор. Има неизползван потенциал в развитието на общи инвестиционни инициативи. Можем да помогнем чрез български иновации и високи технологии да подобрим живота в тези държави. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на Петата конференция на ООН относно най-слабо развитите страни (НСРС), която се провежда в Доха, Катар. Министърът на иновациите и растежа е ръководител на българската делегация на конференцията, на която участват лидери на над 150 държави, представители на европейски и международни институции, ръководители на фондовете, агенциите и програмите на ООН, международни компании и др.

В изказването си на форума министър Пулев подчерта, че България е изградена върху стълбовете на солидарността. „Ние сме древна държава с дългогодишни традиции и богата история. Преодоляхме серия от политически и икономически кризи. Поради тази причина ние, като нация, имаме дълбоко разбиране за предизвикателствата, пред които са изправени най-слабо развитите страни днес“, каза той.

По думите му, страната ни последователно подкрепя най-слабо развитите страни през годините, като помощта от страна на България към тези държави досега е била предоставена по различни начини, включително пряко финансово, опрощаване на дългове, чрез програми за обучение и образование, фокусирани върху ИТ, инженерство и математика. „България е дарила ваксини на Република Бангладеш и на Кралство Бутан. Наскоро развихме нови търговско икономически връзки с Камбоджа, Етиопия и Нигерия“, даде пример още Пулев.

„Виждаме неизползван потенциал в развитието на общи инвестиционни инициативи с най-слабо развитите страни като наши стратегически партньори. Твърдо вярваме, че най-ефективният начин за подкрепа към тях не е чрез продажба на стоки и услуги. Трябва да подкрепяме най-слабо развитите страни, за да увеличат експортния си потенциал, да създадат локални вериги за създаване на стойност, да създадат местни производствени съоръжения“, каза още министърът на иновациите пред делегатите на международната конференция.

Той подчерта, че България вече прави значителни крачки в тази посока. „Български финтех компании инвестират в Африка, в Югоизточна Азия, създават офиси, наемат местни таланти. Тези инвестиции са изключително подходящи, тъй като много от НСРС все още нямат достъп до традиционни банкови услуги. Български компании разработват мобилно банкиране и идентификационни услуги, както и предоставят структуриран достъп до микрофинансиране, така че местното население да може да започне бизнес и да развие своите таланти“, добави още той.