fbpx Български и словенски бизнесмени ще търсят съвместни бизнеси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български и словенски бизнесмени ще търсят съвместни бизнеси

80 представители на българския и словенския бизнес се срещнаха по време на българо-словенски бизнес форум, който беше част от програмата на официалното посещение на президента Георги Първанов в Република Словения. Общо мнение бе, че като партньори в ЕС и участници на един общ базар възможностите за съвместен бизнес между двете държави с добри резултати са много големи. В изказване Президентът на Словения Данило Тюрк изрази мнение, че страната му е преодоляла в известна степен тежките последствия от кризата и сега има оптимизъм за икономическо развитие. Той посъветва бизнеса да се ориентира в региона, очертан от трите морета – Адриатическо, Черно и Средиземно. Словения участва активно в подготовката на проекта Южен поток. Той сподели, че страната му има опит в областите: специални технологии за строителство, селско стопанство, фармацевтика, информационни технологии и др. Според него трябва да намерим схеми на ефективно партньорство за усвояване на фондовете, представяни от ЕС.

Очаква се до месеци да достигнем нивата на стокообмена преди кризата. Износът на стоки от България за Словения през 2010 г. в сравнение с 2009 г. е нараснал със 137%. Имаме много примери на добри инвестиции – Нова Люблянска Банка, Меркатор, Крка и други. В периода 2000 – 2010 г. словенските инвестиции в България възлизат на 164 млн.евро. Има условия и предпоставки за по-бурно и по-динамично развитие на икономическите отношения. Има много активен политически диалог през последните 20 години. Въпреки вътрешните проблеми в двете държави по отношение на външните връзки има стабилност и предсказуемост.

Бяха проведени и повече от 50 двустранни срещи при голям интерес и от двете страни. По време на разговорите словенските колеги споделиха опита си от работата по проект, свързан с Глобалната мрежа за синхронизация на данни, както и бяха обменени полезни идеи за дейността в другите направления на стандартите GS1.