fbpx Български стартъп с международна награда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български стартъп с международна награда

Български стартъп с международна награда

В заключителния ден на най-голямото събитие за предприемачи от Южна Европа и Южна Америка South Summit 2015, българският стартъп Имагга получи приз за най-успешна стартираща компания предлагаща инновативни технологични решения, предназначени за големия бизнес (Tech for Big Players Award). Престижната награда бе връчена на официална церемония лично от Краля на Испания Фелипе VI, който след церемонията разговаря с победителите във всяка от категориите.

Имагга бе единствената компания, измежду четирите получили приз, която не идва от испаноговоряща страна.

South Summit е водещото събитие за предприемачество в испаноговорящия свят и Европа. За три дни над 12,500 участници, 100 селектирани иновативни компании, 650 инвеститори, 325 журналисти и 275 лектора взеха участие във форума, който се проведе в историческата Лас Вентас - сграда построена в началото на века и дом на известния бой с бикове. Специален гост на събитието беше Стийв Возняк, който заедно със Стив Джобс основава Apple и проектира станалите легендарни компютри Макинтош.

Над 100 внимателно селектирани компании представиха на живо своите проекти, разделени в четири категории - дигитални решения за масовия пазар, здравеопазване и биотехнологии, индустриална революция и решения за големия бизнес. България бе представена от три иновативни продукта - технология за автоматично анотиране на снимки на Имагга, умни очила за по-добър сън и възстановяване след дълго пътуване на Новалоджи и специална приставка за тоалетни чинии Кукналл.

Имагга разработва технология за автоматично разпознаване на обекти и концепции в дигитални снимки, която да се използва от други компании, които работят с голям обем изображения. Решението е разработено от екип от 8 човека и е базирано на машинно обучение посредством невронни мрежи.

Само през последните три години са направени и споделени в социалните мрежи повече снимки отколкото в цялата история на фотографията. Огромното количество дигитални фотографии биват споделяни или оставят забравени завинаги в мобилните телефони на милиони потребители. Тяхното последващо намиране и използване е затруднено, поради факта, че повечето хора никога не намират време да категоризират и да опишат направените от тях снимки. Дори съвременните смарт телефони не се справят добре с намирането на снимки - единственият начин да откриете снимките на домашния ви любимец от морската ви ваканция преди три години е като се ориентирате за датата или разчитате, че телефонът е добавил данни за посетените места.

Технологията на Имагга автоматично добавя описание за съдържанието на снимката, без човешка намеса и по този начин прави всяка колекция от снимки удобна за използване, а за бизнесите добавя и възможност за монетизиране на огромните количества дигитални данни, които те съхраняват.

 

Facebook коментари