fbpx Наближава финалът на конкурса сомелиер на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наближава финалът на конкурса сомелиер на годината

За 7-ми Българската асоциация на сомелиерите (БАС) организира съвместно с ВИ Катаржина Естейт национален конкурс за „Най-добър сомелиер на България 2012г.”. Победителят, който ще стане ясен на 3-ти октомври ще представи България на Европейското състезание през 2013г, което се организира на всеки две години от Международната сомелиерска асоциация /ASI/, както и ще има възможност да се кандидатира за участие на Световния конкурс за "Най-добър сомелиер на света" през 2016 година. Общата идея на организаторите е да се повиши културата на винопотреблението и респективно консумацията на вина в страната. Също така и да се ползват уменията на най-добрите сомелиери за промотиране на българските вина в други държави по време на международни конкурси, симпозиуми, изложения и др.

По време на финалният кръг в хотел Кемпински- Зографски, ще бъде инсценирана ресторантска среда, в която състезаващите се сомелиери ще покажат своите умения. „Ресторантът” ще разполага с три маси, като гостите в „ресторанта” ще бъдат от журито.

Финалистите ще имат за задача да се справят за строго определено по регламент време с : декантиране на червено вино; сервиране на шампанско; дегустиране и охарактеризиране на 2 червени и 2 бели вина и предложение за най- подходящите за тях ястия; предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню; разпознаване на високоалкохолни напитки поставени в чаши от тъмно стъкло; коригиране на грешки във винена листа.