fbpx Политиката на МЗХ е в защита на земеделските стопани | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Политиката на МЗХ е в защита на земеделските стопани

„Политиката на Министерството на земеделието и храните е в защита на интересите на земеделските стопани“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на семинара за директните плащания в гр. Силистра. Той допълни, че в началото на втория седем годишен период от прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП), целта на Министерството е да се постигне базова справедливост в сектора. Пред събралите се над 250 земеделски стопани от областта заместник-министър Грудев припомни, че спецификата на ОСП за периода 2007-2013 г. е довела до развитието на конкурентен сектор на зърнопроизводството, докато животновъдството, плодовете, зеленчуците и трайните насаждения са били пренебрегвани.

„В новия програмен период тези сектори ще са приоритетни, като по схемите за директни плащания за обвързана подкрепа са предвидени 13 % от общите субсидии за земеделие. За пръв път са предвидени и субсидии за животни под селекционен контрол, които трябва да подпомогнат стопаните да подобрят качеството на стадата си. Също така в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. животновъдството, плодовете, зеленчуците и трайните насаждения ще получават допълнителни точки при кандидатстване“, уточни още Грудев. „За постигане на по-голяма справедливост от тази година се въведе правно основание за ползване за заявените площи, от което правило няма да има отстъпване“, посочи той.

Очаква се до средата на следващата седмица да бъдат изплатени и преразпределителните плащания за първите 30 ха площи за кампания 2014. Заместник-министър Грудев поясни, че това ще важи за всички площи, по които няма застъпвания. „Там където застъпванията са налице, средствата ще бъдат изплатени едва след решаването на казусите“, подчерта зам.-министърът. Той информира, че на 14 април ще бъде отворена и мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., на която „индикативният бюджет е 150 млн. евро. До 2020 г. европейските средства, предвидени за сектор „Земеделие“ са 7,7 млрд. евро, а ако се добавят и средствата от бюджета, то те достигат 19 млрд. лева“, каза още зам.-министър Грудев.