fbpx Българските домакинства отделят 20,5% от месечния си доход за коледни подаръци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българските домакинства отделят 20,5% от месечния си доход за коледни подаръци

Българските домакинства отделят 20,5% от месечния си доход за коледни подаръци

Българските домакинства планират да инвестират 20,5 % от месечните си доходи или точно 487 лв. (249 евро), за коледни подаръци през 2015 г. Страната ни се индексира на малко под средното ниво (23 %) за всички участващи в изследване на Фератум Груп. За сравнение, едно семейство в съседна Румъния планира да отдели със 107 евро повече спрямо едно българско.

Домакинствата у нас възнамеряват да похарчат най-много средства за игри и играчки (26,9 %), лакомства (18,4%), книги (15,3%), козметика (12,2%) и електроника (7,8%). Делът на онлайн пазаруването при българите възлиза на 25,5 %. По този показател страната ни се нарежда на 5-то място след Великобритания, Германия, Холандия и Франция, изпреварвайки скандинавските страни и държави от Централна и Източна Европа, които са по-консервативни към онлайн търговията.

Европейските страни с най-висок бюджет за коледни покупки са Великобритания (38,5% от доходите), Словакия (31,4%), Испания (28,5%), следвани от Литва, Естония, Румъния, Чехия, Германия. България е на 14-та позиция в класацията с 20,5%, като след нас са Латвия, Дания, Швеция, чийто жители са склонни да отделят между 19,6% - 20,4% от своите разполагаеми доходи на домакинство, за Коледа. На дъното се нареждат Франция, Норвегия, Холандия, които ще похарчат най-малко от възможностите си (между 9-15%).

Предпочитаните категории продукти за Коледа са идентични във всички страни, участвали в проучването. Игрите и играчките са най-желаните коледни подаръци, следвани от книгите, лакомствата и електрониката. Някои определени държави обаче имат различни приоритети. Финландия и Дания са насочени към покупки на нова зимна или спортна екипировка, а други като Норвегия и Германия искат да извършват подобрения на дома. Козметиката и музиката са търсени коледни подаръци в Словакия, Испания, Литва, Чехия, Латвия, Швеция.

В общ план 15,4 % от всички анкетирани домакинства планират да отделят повече финансови средства, в сравнение с възможностите си в предходния коледен сезон, докато 64,6 % възнамеряват да похарчат сума равна на тази през 2014 г. 20% обаче ще похарчат по-малко, спрямо миналата година.