fbpx Българските предпприемачи оценяват възможностите на франчайзнга | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българските предпприемачи оценяват възможностите на франчайзнга

Предприемачите оценяват, че потенциалът на българския пазар е ограничен и виждат възможности за развитие на бизнеса си на чужди пазари. Неслучайно приходите от чужди потребители винаги са били определящи за състоянието на българския бизнес. Това показва проучването „Новите идеи на бизнеса”. Наред с традиционните туристически услуги, в момента ръст бележи и аутсорсинга. След отшумяването на вълната на закупуване на имоти от чужденци и в контекста на евтините продукти, предлагани от азиатските производители, актуално става разпространението на доказани български бизнес модели на платежоспособните пазари.

В тази връзка много българските предприемачи оценяват потенциала на франчайзинга. Интересът към тази форма на развитие на бизнеса набира сила, но все още не е достигнал своя връх. Преимущество на експанзията чрез франчайз е и възможността за по-лесна адаптация на бизнес модела към местния пазар благодарение на локалните партньори. Въпреки добрите си намерения, представителите на българския бизнес като цяло не са предприели достатъчно решителни  стъпки за развитие на бизнеса си в чужбина, което показва големия потенциал в тази посока.

Изследването е проведено сред всички участвали в предишните конференции Нови Бизнес идеи със съдействието на Център за семиотични и социологически изследвания към Нов Български Университет. Над 50 компании тази година ще се включат във Франчайзинг експо, което ще се проведе на 16 и 17 май  в столицата.