fbpx Специален проект за управлява трафика в столицата на емирство Шаржа (ОАЕ) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Специален проект за управлява трафика в столицата на емирство Шаржа (ОАЕ)

Шарджа, столицата на емирство Шарджа, активно разработва интелигентна система за управление на трафика от ново поколение в сътрудничество с Kapsch TrafficCom. Град Шарджа е третият по големина в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) с население от 1.5 млн. души.

Новата централизирана система ще спомогне за подобряване на потока на пътния трафик и ще намали средното време за пътуване на гражданите между различни точки в града, като ще подобри и пътната сигурност. В допълнение, модерният контролен център ще даде възможност на градските власти да управляват по-пълноценно и координирано пътния трафик през 48 ключови кръстовища на територията на града.  

Новата система ще затвърди името на Шарджа като „Град на здравето“, тъй като свободният трафик ще позволи намаляване на вредните емисии в атмосферата и ще подобри качеството на живот на гражданите, докато същевременно ще намали разходите за гориво на пътуващите.

“Щастливи сме да помогнем на град Шарджа в проект от този мащаб и сме благодарни за отличното сътрудничество с пътните власти в Шарджа (SRTA). Технологията ще оптимизира градския трафик в полза на жителите и ще подобри качеството на живота им, като намали времето прекарано в автомобилна“, заяви Факар Мунир, Директор на Kapsch TrafficCom за ОАЕ. „Системата ще позволи и намаляване на въглеродните емисии в града, което ще подкрепи ангажимента на Негово Величество Султан бин Мухамед Ал Касими, суверенен владетел  на емирство Шарджа. Проектът затвърждава позицията на Шарджа като един от водещите градове в ОАЕ по отношение на управление на трафика.“

В период от 12 месеца, считано от 12 май 2022, Kapsch TrafficCom доставя на градските власти 48 контролера и камери, както и своя EcoTrafiXTM софтуер, интегрирана система и център за управление на трафика. В допълнение, след първоначалните 12 месеца, компанията е ангажирана да оперира системата за период от 3 години.

Как функционира системата: Специализираният софтуер EcoTrafiXTM е инсталиран в центъра за управление на трафика и приема данни за пътната обстановка от инсталираните камери и контролери. Чрез специален алгоритъм на база на обема на трафика, дължината на червената светлина и други фактори системата изчислява оптималната дължина на цикъл на светофарите за всяко отделно кръстовище,. Командите се предават обратно към контролерите на пътя, които адаптират цикъла на светофарите и други елементи и което води до оптимизиране на пропускливостта на кръстовищата, намаляване престоя на пътя, продължителността на пътуването, излишните спирания “stop & go traffic” и отделените вредни емисии.