fbpx Българска фондова борса ще завърши годината с ръст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българска фондова борса ще завърши годината с ръст

„Втората половина на годината няма да донесе съществено подобрение в икономиката, но очакваме по-ниските лихви по депозитите и кредитите да стимулират потреблението и поне в известна степен да допринесат за подобрение на заетостта и на икономиката като цяло.“, коментира Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг.

Еспертите на компанията отбелязват, че предпазливостта на инвеститорите ще се запази, отразявайки се в по-ниски равнища на поръчките за покупка, докато тежат политическите рискове в страната. Те очакват, че БФБ ще направи около 30% повишение на индексите, което е малко по-високо от регистрирания връх на SOFIX от 625 пункта през първата половина на годината. Най-голям риск за осъществяването на тази цел носи евентуалната неспособност на новия парламент да излъчи мнозинство за съставяне на правителство.

Очакванията за златото не са много положителни, като през втората половина на годината ще има спад до 1 200 щатски долара за тройунция. Това обаче е добра възможност за дългосрочна инвестиция. Експертите от Saxo Bank пък определят диапазон за ценовото движение на златото от 1 185 – 1 420 щатски долара за тройунция, като посочват, че геополитическата несигурност вещае предизвикателства за благородния метал, особено в последното тримесечие на годината с риска от спад до 1 200 долара.

Цената от 100 долара за барел щатски петрол е низходящият праг за цената на петрола. Но не се очаква сериозен ръст на черното злато до края на годината, дори при съществуващото напрежение. Прогнозата е, че търговията с петрол ще варира в диапазон 105 – 110 щатски долара за барел.