fbpx Блясъкът на златото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Блясъкът на златото

Блясъкът на златото

Златото винаги е имало непреходна стойност и дори валутата на една държава да девалвира, то тези, които имат от ценния метал са винаги силни.

Цената на златото през отиващата си 2010г. се повиши с цели 31% и едва ли това повишение ще спре и през идващата 2011 г.

След началото на световната финансова и икономическа криза започнала през септември 2008г. след фалита на Лемън Брадърс, пред инвеститорите изникна въпросът – „Къде да инвестирам на сигурно парите си?”

Причините за рязкото поскъпването на благородният метал за последните две години (ръст от 98% за периода ноември 2008 – ноември 2010г.) са няколко, но те са фундаментални.

1. Модела на инвестиционното банкиране бе разрушен, а доверието към работещият до тогава модел се срина.

2. Централните банки като ФЕД, ЕЦБ и ВоЕ започнаха да печатат пари и да наливат ликвидност в банковите си системи. Това в дългосрочен период означава ръст на инфлацията и обезценка на парите.

3. Свитото потребление, резкият спад в цените на имотите и спада в продажбите на автомобили, засилиха опасенията за бързо излизане от най-голямата финасова криза в историята.

За хилядолетията на човешката цивилизация, златото винаги се оказвало най-сигурната инвестиция и убежище за капиталите. Така се случи и сега.

Във времето на технологии, интернет и комуникации, цените на активите на публичните компании се движат доста динамично. Само един слух е достатъчен за доведе до фалит огромни компании с авторитет и вековна история. Липсата на свободни средства пък налага продажбата на част от акциите в портфейлите на инвеститорите, което пък от своя страна води до спад в цената им. И след като този риск неможе да бъде избегнат, погледите на хората с пари се насочиха към златото.

Така инвеститорите си дадоха сметка, че златото отново е „спасителният браг” за капиталите, който освен това предлага и сигурност от бурите на финансовите пазри.

За периода ноември 2008 – ноември 2010г. цената на златото се удвои и достигна исторически връх от 1426.30 $ за унция (1 унция = 31.1гр) на 9 ноември 2010г., като същият месец на 2008г цената бе 700.00 $ за унция. Инвеститорите си дадоха сметка за две основни неща.

Първо – златото е суровина, чиито добив е ограничен

Второ – златото неможе да загуби стойността си, така както биха се обезценили парите в следствие на прекомерното им печатане.

Прогнозите на анализаторите са, че цените на благородният метал ще продължат своето възходящо движение и в следващите две години. Мненията за това до колко може да поскъпне златото са различни и варират от цени от 2000.00$ за унция в края на 2011г. до цени от 5000.00$ за унция до края на 2012г. Разбира се никой неможе да каже с точност до кога цената ще върви нагоре и до какви стойности ще нарастне. Но е сигурно, че златото ще продължи да поскъпва. Първи сигнали за забавяне ръста на цената ще имаме едва тогава, когато основните лихви на централните банки започнат да се повишават и доходите от лихви също започнат да растат. Това обаче едва ли може да се очаква да стане скоро. Така, че инвестицията в злато през 2011г. остава едно от малкото сигурни вложения за хората със свободни средства.

Facebook коментари