fbpx Доверие се печели с труд, любов и постоянство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Доверие се печели с труд, любов и постоянство

Доверие се печели с труд, любов и постоянство

"Икар Травел" е създадена в началото на 1999г. в София. Работи като представителство на всички IATA компании, които оперират на територията на страната с лиценз на Министерство на икономиката. Най-активно агенцията е оперирала с авиокомпания "Балкан" . В момента във фирмата работят 6 души, въпреки че, както казва нейният президент, "има работа за 16 човека". Организацията на работа е създадена така, че да се контролира работният процес отблизо.

"Икар Травел" е създадена в началото на 1999г. в София. Работи като представителство на всички IATA компании, които оперират на територията на страната с лиценз на Министерство на икономиката. Най-активно агенцията е оперирала с авиокомпания "Балкан" . В момента във фирмата работят 6 души, въпреки че, както казва нейният президент, "има работа за 16 човека". Организацията на работа е създадена така, че да се контролира работният процес отблизо. Офисът е оборудван с най-съвременна техника, за да може при резервациите и продажбите на билети да се осъществяват бързи контакти с авиокомпании от цял свят.

Г-н Матеев, какъв е вашият бизнес?
- Бизнесът ни е хубав, радваме се на добро отношение от страна на държавата. Продажбата на билети е освободена от ДДС, защото те се водят стоки за износ, които са с нулева ставка. Не работим с касови апарати, тъй като самият самолетен билет е вид ценна книга и има статута на чек. Отговорността, която ни гласуват авиокомпаниите, е огромна.
По принцип възможно ли е агенция като вашата да продаде билети на голяма стойност и да си присвои парите?
- Разбира се, че е възможно. За един ден можем да продадем самолетни билети на стойност 200 000 евро и да ги укрием. Но авиокомпаниите имат огромно доверие в нас, което е както на база предварителни проучвания, така и продукт на четиригодишни бизнес контакти, в които ние сме се доказали като коректен партньор. Предварително изпълнихме пакет от условия, като се започне от различни нива на обучение, които преминахме, и се стигне до доверието, че можем да бъдем техни равностойни партньори пред клиентите.
Как се печели доверие?
- Печели се с труд, любов към работата и постоянство. Авиокомпаниите не могат сами да продават билетите си, а организацията на офис като нашия е доста скъпо удоволствие. От една страна, изисква се висока професионална квалификация, а от друга - присъства стремеж към адекватно заплащане на труда. За да се намери допирна точка, в която се пресичат бизнес интересите на авиокомпаниите и удобството на пътниците, сме необходими ние, за да осъществим най-гъвкаво контактите между тях в името на удобството на клиентите.
Какво е необходимо, за да стартира бизнес като вашия?
- Офисът ни не е на централен булевард, но сме съоръжени с всички системи за сигурност, оборудвани сме с компютърни връзки, имаме всички необходими сертификати, както и професионален опит. Това е взаимен процес и когато се изпълнят тези основни условия, фирмата има вече лице, за да застане пред държавата, клиентите и партньорите. Самите авиокомпании също са заинтересовани да работят с колкото е възможно повече агенции като нашата.
Колко агенции като вашата има в страната?
- Към момента в IATA сме над 130 офиса, а годишният оборот на авиокомпаниите е над 60 млн. долара, като той се постига предимно чрез работа с агенции като нашата. Ние сме лицето на авиокомпаниите и затова сме заинтересовани да бъдем по-внимателни с клиентите си.
Взели сте кредит от Райфайзен Банк? Защо се наложи това?
- Агенцията ни вече бе добре изградена и работеше стабилно. В началото се разплащахме с авиокомпаниите. В един момент се появи Райфайзен Банк като банка майка, която събира дневните ни продажби и след това се разплаща с тях. Беше естествено да се обърна за кредит към банката, тъй като дейността ни е абсолютно прозрачна, даваме редовно отчети на данъчните и вече е ясно, че който има подкрепата на банките, той ще успее в следващите години. Кредитът беше малък и беше изтеглен символично.
На каква сума възлизаше?
- Изтеглихме 5 000 долара за една година с цел да се опознаем. Вече изплатихме първия кредит и в момента сме в процедура за взимане на втори.
С какъв бизнес план мотивирахте кредита? Каква финансова обосновка представихте пред Райфайзен Банк?
- Още миналата година искахме револвиращ кредит, какъвто не получихме. За 15 дни продажбите ни надхвърлят 50 000 долара. Имаме задължения стриктно да се разплащаме в срок с Райфайзен Банк, а тя от своя страна с авиокомпаниите. Ние работим с по-големи и по-малки клиенти, които ползват разсрочено плащане, което им предоставяме, и има моменти, в които изпитваме сериозно напрежение. Офис като нашия има нужда непрекъснато да бъде в крак със съвременните комуникации, което не е много евтино. Мобилността и информацията, която имаме са нашите оръжия в бизнеса. Печелим тогава, когато сме денонощно на своя пост.
При какви условия получихте кредита?
- Условията бяха съвсем нормални - едногодишен кредит от 5 000 долара, както казах, с обезпечение срещу апартамент в София и видимите обороти, които минават през Райфайзен Банк. За тази година те са над 700 000 долара. Реално от тук нататък започват отношенията ни с банката, защото следващият кредит е за 15 000 долара и е със срок на погасяване 2 години. Бизнес мотивацията ни е да сме изрядни към клиентите й. Банката тази година разчупи стереотипите си като останалите финансови институции и се отвори към клиентите си, въпреки че е най-консервативната на пазара. Вторият кредит, който предстои да вземем, е с лихва от 10,5%.

От 1 ноември 2003 еврото стана официалната парична единица и замени долара при продажбата на самолетни билети на територията на България. Това е така поради ниския курс на американската валута спрямо паричната единица на обединена Европа и трудностите, които изпитват авиокомпаниите след 11 септември 2001 г. Курсът, по който се сменя валутата, е 1:1, т.е. ако билетът е струвал 300 долара, вече се продава за 300 евро. Според специалистите това даде негативен ефект върху 18% от българските клиенти. Финансовите експерти коментират, че САЩ изкуствено поддържа нисък курс на долара, не само по политически причини, но и за постигане на по-голямо търговско влияние на световните пазари.


Има ли конкретен случай от
вашия бизнес, който ви дава самочувствие?

- Да. Националният ни баскетболен отбор миналата година участваше на престижен турнир в Дубай, където трябваше да пристигне след 24 часа, като преди това играеше във Варшава. Тимът трябваше да пристигне в София и от тук да отпътува за Дубай. Поради мъгла на летище София полетът от полската столица беше отменен. Ние взехме решение и успяхме да организираме пътуването, без да се връщат в София, и те отлетяха за Дубай без самолетни билети. След 48 часа, когато мъглата се вдигна, успяхме да изпратим билетите на JSA, с което си изпълнихме задължението към компанията. Придвижването на отбора се реализира благодарение на доверието, което JSA има към нас. В крайна сметка националите ни спечелиха турнира в Дубай и се завърнаха у нас с голяма парична награда и купата на Негово Величество емира на Дубай. Това са нашите малки радости в бизнеса, когато можем да бъдем полезни.
Коя е ключовата дума за вашия бизнес?
- Взаимното доверие. Това е и девизът на агенция "Икар" - "Вашето спокойно пътуване".

 

Facebook коментари