fbpx Бош Инженеринг Център София отбелязва 5 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бош Инженеринг Център София отбелязва 5 години

Бош Инженеринг Център София, част от Група Бош, световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва пет години от своето създаване и за този период се утвърди като иновационен хъб в областта на автомобилната индустрия. Със своя екип от близо 700 души инженеринговият център на Бош участва в над 70 международни проекта и работи по десетки технологии, свързани със системи за подпомагане на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност.

За периода от създаването си Центърът инвестира общо над 21 милиона лева в оборудване, софтуер, хардуер и подобряване на работната среда. Компанията отбеляза и впечатляващо увеличение на екипа си от над 6 пъти, като броят на служителите му нарасна от 100 до близо 700 висококвалифицирани инженери и специалисти.

Модерните работни офисни пространства са разположени в две от сградите в София Тех Парк – Labs и Synergy на разгърната обща площ от над 11 000 кв. м.

Бош Инженеринг Център София се занимава с разработване на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността. Фокусът на дейността постоянно се разширява, като обхваща не само цялата автомобилна индустрия, а също и много други транспортни сектори, сред които и електрически велосипеди. Центърът работи по множество проекти, свързани с разработка на чипове, радарни системи, умни сензори и други.

Центърът добави към стратегическите си проекти и системи, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция.

С приноса на Бош Инженеринг Център София бяха разработени уникални иновации за световната автомобилна индустрия като Power Net Guardian - цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която осигурява захранването на свързаните с безопасността функции по всяко време и т.нар. Gateway - мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила.

Заедно с това нов специализиран отдел работи по технологии и решения за глобалната дивизия Bosch eBike Systems - създаването на различни компоненти от електрическите велосипеди - от зарядно и батерия, през задвижване, управление и дисплей.