fbpx Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по Дунав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по Дунав

Водеща снимка
Да

Бракониерството на есетри остава сериозен проблем по Дунав

Бракониерството остава сериозна заплаха за малкото останали популации на диви есетри по поречието на Долен Дунав. Въпреки че риболовът и продажбата на продукти от вида са забранена и в трите страни, броят на отчетените незаконни случаи на улов през 2021 г. възлиза на 57, което е сравнимо със случаите, регистрирани общо през трите предходни години.

„През последните години гранична полиция и отговорните власти увеличиха своите усилия в посока разкриване на случаите на незаконен риболов. Затова и данните, с които разполагаме, се увеличават. Важно е обаче да се повиши и темпът на правоприлагане, тъй като популациите на диви есетри са спаднали до толкова ниски нива, че сме длъжни да опазим всеки един екземпляр“, призовава Стоян Михов, ръководител на програма „Води“ във WWF България.

57-те случая на незаконен улов, регистрирани през миналата година, включват изземването на 178 броя есетрови риби, както и 154 съоръжения от забранения тип „кърмаци“, съставени от дълги въжета и куки с тежести и пригодени специално за улов на есетри. Общата им дължина е над 5 километра. Всички конфискувани уреди – кърмаци са от акваторията на България, но на наша територия няма конфискувани есетри.

„Голямата територия, която трябва да се покрие, спецификите на бракониерството с кърмаци и недостатъчният капацитет на правоохранителните органи са вероятните причини, поради които много рядко се установяват случаи за незаконен улов на есетрови риби в България. За да се промени това е нужно да се модернизира патрулното оборудване със съвременни технологии, както и да се увеличи кадровия състав на правоохранителните служби, работещи на терен“, допълва Стоян Михов.

Властите в Румъния докладват за разкриване на 17 случая на незаконен улов, при които са конфискувани 62 есетрови екземпляра с общо тегло от 405 килограма и 7,5 килограма хайвер. В Украйна е установен рекорден брой от 116 конфискувани незаконно уловени есетри – почти толкова колкото през 2019 и 2020 г. взети заедно. Сред тях има и екземпляри от вида руска есетра, за който се смята, че е на ръба на изчезването в Дунав.

От WWF Украйна съобщават за сериозно повишаване нивото на прозрачност в работата на правоприлагащите органи, които докладват дейността си на своите институционални уебсайтове, както и в социалните мрежи. Опасенията са, че тази тенденция може да се обърне поради ограничените ресурси и методи на работа в резултат от войната.