fbpx Вече 1 милион българи с нови паспорти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вече 1 милион българи с нови паспорти

Вече 1 милион българи с нови паспорти

Въпреки бъркотиите покрай издаването на новите документи за самоличност, вече е подадено едномилионното заявление за паспорт с биометрични данни. Компанията е поела ангажимент към МВР (според договора, сключен между МВР и Siemens) да осигурява на българските граждани по 7 800 документа на ден. Това означава, че паспорт номер 1 000 000 е произведен два месеца по-рано от предвиденото. В момента системата произвежда 230% повече документи от предвиденото в договора или над 18 000 броя дневно. За сравнение, в съседна Турция дневно се произвеждат едва между 300 и 400 нови документа.
В личните ни документи се вкарва чип, дигитална снимка, перфориран образ, копие на снимката и пръстов отпечатък. Цялостното изписване на личните данни и визуалното изображение се извършва чрез специална лазерна технология. Срокът за въвеждане на тези защити, зададен от Евросъюза, е 2013 г. Така страната ни се превърна в един от пионерите на Стария континент.
Специалистите по сигурност на новите лични документи са категорични - няма никакъв шанс за фалшифициране нито недобронамерено използване на данни и възпроизвеждане на пръстови отпечатъци. Тази информация се разкодира от специални четци, а самите данни в електронния чип са криптирани и не могат да бъдат възпроизведени като образ или да бъдат разчетени от разстояние. Любопитна подробност е, че свалянето на отпечатъци при деца и хора над 60 години е много трудно. Детският отпечатък е неясен, а възрастните хора започват да го губят поради изхабяване на епидермиса.
 

Facebook коментари