fbpx Цените на петрола спаднаха още | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цените на петрола спаднаха още

Цените на петрола продължават да спадат, след като преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна облекчиха опасенията от по-нататъшни прекъсвания на доставките, а нарастващият брой на заразените с COVID-19 в Китай подхрани страховете за по-бавното търсене.

В 8:55 часа българско време сортът Брент стигна до 101 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 5,58 долара, или 5,42%, до 97,43 долара за барел. И двата бенчмарка поевтиняха с над 5% предходния ден.

„Очакванията за положително развитие в преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна засилиха надеждите за облекчаване на напрежението на световния пазар на суров петрол“, каза Тошитака Тазава, анализатор от Fujitomi Securities Co Ltd.

„Новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в Китай пък предизвикаха опасения за по-бавно търсене“, добави той.

Китай отбеляза рязък скок в броя на заразените с COVID-19 във вторник, като новите случаи се удвоиха в сравнение с предишния ден и достигнаха двугодишен връх, докато епидемията се разраства бързо в североизточната част на страната.

Днес се очакват по-нататъшни разговори между украински и руски преговарящи за облекчаване на кризата в Украйна, след като онлайн срещите в понеделник донесоха оптимизъм за напредък в преговорите.

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да пътува до Брюксел следващата седмица, за да се срещне с лидерите на НАТО, за да обсъдят руската инвазия в Украйна, съобщиха в понеделник американски и чуждестранни източници.

Индия обаче може да приеме руско предложение за закупуване на суров петрол и други стоки с отстъпка, казаха двама индийски представители. Това е знак, че Делхи иска да запази добрите си отношения със своя ключов търговски партньор.

„Дори и да има прекратяване на огъня, цените на петрола се очаква да останат на високи нива, тъй като опитите на Запада да изолира Москва чрез санкции ще продължат. Това ще поддържа световния петролен пазар в тежко състояние“, каза Цуйоши Уено, старши икономист в NLI Research Institute.