fbpx Централен Балкан е по-чист след акция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Централен Балкан е по-чист след акция

Централен Балкан е по-чист след акция

Приключи най-голямото почистване на труднодостъпни защитени територии за 15 годишната история на кампанията, стартирана от За Земята. От 13 до 20 юли над 150 доброволци се включиха в акцията на хижите Соколна, Амбарица, Плевен и Тъжа, заслоните Ботев и Маринка, връх Ботев и връх Голям Кадемлия (Триглав) на територията на Национален парк Централен Балкан.
Събрани са 21 тона отпадъци, от които 8,3 тона метал и 1,3 строителни отпадъци. Кампанията протече в три отделни паралелни лъча, които се сляха на хижа Тъжа. Успехът на чистенето се дължи на пълната подкрепа и сътрудничество от дирекцията на Национален парк Централен Балкан и парковите служители на терена, както и на съдействието на всички хижари по трасето на трите лъча.

Въпреки усилията на доброволците са останали още неизчистени сметища и горски склонове. От 1999 година насам кампанията възпитава в отговорност към природата и планината. Посланието “Боклукът в раницата” достига до много посетители на парковете, но проблемът с управлението на отпадъците в защитените територии не може да бъде разрешен само с инициативата на организацията. От там призовават за съдействие и разбирателство между отговорните институции, като МОСВ, парковите дирекции, БТС, хижари и други работещи в парка.