Dacia Duster с нов, бензинов двигател TCe 100

Dacia Duster вече се предлага с бензинов двигател TCe 100, най-новия двигател на Алианса. Произведен в завода в Питещ, Румъния, TCe 100 е двигател от ново поколение, който значително намалява разхода на гориво и значително повишава производителността. CO2 емисиите и разхода на гориво на Duster TCe 100 са с 18% по-ниски от SCe 115, който той заменя. Така двигателят се класира на първо място в своята категория по отношение на бензиновите двигатели. TCe 100 вече се предлага в за нива на оборудване Access и Essential, запазвайки обещанието на Dacia за достъпни цени.

Duster продължава да се предлага с дизеловите двигатели Blue dCi 95 и Blue dCi 115 и бензиновия TCe 150.

Новият 3-цилиндров бензинов двигател с индиректно впръскване е по-лек и по-компактен. TCe100 разполага с всички най-нови технологии, включително турбокомпресор с електрически контролиран изпускателен клапан, изпускателен колектор, частично интегриран в главата на цилиндъра, двойно променлив вентил за всмукване и плазмено покритие на цилиндрите.

Съчетан с 5-степенна ръчна скоростна кутия, TCe 100 осигурява още повече гъвкавост както в града, така и извън него. Със своите 100 к.с. (74 kW) и 160 Nm въртящ момент, TCe100 се възползва от по-голяма енергийна ефективност и подобрено пътно поведение благодарение на турбото. Новото поколение двигател осигурява оптимално удоволствие от шофирането чрез увеличен въртящ момент, наличен при ниските обороти на двигателя за по-динамично ускорение.