fbpx Audi представи концептуалния grandsphere concept | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi представи концептуалния grandsphere concept

Като втори модел от „Sphere“-серията концептуални модели на марката, Audi залага особено големи амбиции на grandsphere. Защото много от показаните тук технологии и елементи в дизайна ще се пренесат в следващите години към серийните продукти на марката. Audi grandsphere concept илюстрира същината на марката, а именно да носи духа на технологични трансформации и изцяло нови, цялостни предложения за мобилност в премиум сегмента.

През август 2021 вече дебютира електрическият роудстър Audi skysphere concept – впечатляваща студия за автономно управляван автомобил от типа GT на бъдещето, който със своето променливо междуосно разстояние за секунди е в състояние да се превърне в спортен автомобил за самостоятелно шофиране. Това е технология, която Audi възнамерява да въведе в серийно производство през втората половина на десетилетието съвместно с CARIAD.

Концепцията за автономно управление Level 4 превръща интериорът от класически автомобилен кокпит с място за водача и неговите спътници се превръща в луксозна ложа за релакс, в която дори основни елементи като волан и педали изчезват напълно. Вътрешността дава нов тип свобода и за пътниците от втория ред. 

Три първокласни начина да посрещнем бъдещето

С трите концептуални автомобила Audi skysphere, Audi grandsphere и Audi urbansphere марката с четирите пръстена на емблемата показва своята визия за прогресивния лукс на бъдещето. Тази визия разкрива цял нов свят на изживявания – свят, който се простира далеч отвъд познатите днес дейности, които сме свикнали да свързваме с пътуването с автомобил.

Оформлението на автомобила е напълно ново, най-вече в областта на интериора, който сега е център на всички събития и дава на водача и пасажерите възможност да не се налага да се съобразяват с ограниченията на автомобилните технологии. Тази идея се проявава чрез гъвкавостта на интериора, възможността за изчезване на класическите елементи за управление, огромния вътрешен простор и почти неизчерпаемия набор от функции.

Пространство, форма и функция – интериорът

Най-същественото в един автомобил вече е интериорът – мястото, където водачът и спътниците прекарват времето си. Вратите на Audi grandsphere concept се отварят срещуположно; средни колони липсват напълно. По този начин при отваряне на вратите пред вас се разкрива интериора в целия си разкош. Audi grandsphere разпознава пътниците с помощта на сензор за движение, отваряйки автоматично вратите си и поздравявайки ги със специална графика на светлините. На прожекционната повърхност пред водача могат да се показват новини, които водачът е гледал допреди секунди на личното си мобилно устройство.

В интериора линиите и декоративните повърхности са с подчертано хоризонтално разположение. Отвореният интериор засилва усещането за неограничено пространство с липсата на водал, педали и контролни прибори, създавайки чувство за свобода и простор.

Усещането за простор се засилва още повече, когато предните седалки биват изместени докрай назад. Audi grandsphere е автомобил с 2+2 места. Отзад има луксозно тапицирана двуместна седалка, но истинското великолепие е съсредоточено в предните кресла, които осигуряват First Class комфорт и простор. 

Между предните седалки – в нормални условия скрит под метално покритие – се намира компактен бордов бар с две чаши и дизайнерска бутилка за освежителни напитки.

Без арматурно табло и без екрани: контролни уреди и ергономична концепция

Голямата изненада на решения в естествени тонове и редуциран като дизайн интериор на Audi grandsphere: преди да стартирате ръчен режим на управление, тук няма да видите нито контролни прибори, нито черни екрани – това си е своеобразен дигитален детокс от най-ново поколение.

Дърво и вълна, синтетични текстилни материи и метал са суровините, с които е обзаведена вътрешността на автомобила, като всички те изглеждат чудесно и са приятни на допир. Интериорът на Audi grandsphere е лишен от естествена кожа – това отговаря за нашата прогресивна визия за лукса, част от която е идеята за грижа за околната среда и устойчиво развитие.

Ако пък в режим за автоматично управление Level 4 водачът реши да се облегне назад, той отново не се лишава от въпросните удобства. Тогава на помощ идва комбинацията от жестово управление и сензор за следене на погледа, който разпознава накъде е насочен погледа. Спътникът на мястото до водача също може да управлява функциите без изобщо да се налага да докосва нещо.

За всички режими на управление на функциите – Eyetracking, жестово и гласово управление, разпознаване на ръкописни знаци и докосване – важи едно общо правило: Audi grandsphere concept се настройва към привичките на водача и помни често използваните функции – като по този начин не само може да подобрява логиката в управлението на функциите.

Динамичен монолит – екстериорният дизайн

5,35 метра дължина 2 метра широчина и 1,39 метра височина – размерите на каросерията на Audi grandsphere concept по недвусмислен начин причисляват концептуалния автомобил към категорията на луксозните лимузини от най-висок клас. Междуосието от 3,19 метра е своеобразен рекорд, който превъзхожда дори актуалното издание на Audi A8 в изпълнение с дълга база. Audi grandsphere е спортно-елегантен автомобил от типа GT с четири врати, чиито линии са като изваяни в аеродинамичния тунел. Целият дизайн е напълно лишен от ненужни украшения и декорации.

Видима технология – светлините

„Погледът” на малките светлини от двете страни на решетката Singleframe е като на присвити очи. Светлинните елементи по интересен начин цитират фирменото лого: всеки от двата фара изглежда като зеница, състояща се от два частично припокриващи се пръстена – нова за марката, единствена по рода си графика на светлините. Според използваната функция светлинните повърхности могат да служат като дневни светлини или като динамични мигачи – в зависимост от моментната ситуация. Същата графика откриваме и при задните светлини – още един интересен елемент от новия дизайн на светлините при Audi.

Задвижване и зареждане

Технологичната платформа на Audi grandsphere – така наречената Premium Platform Electric или накратко PPE – е разработена изцяло за електрически превозни средства с акумулаторна батерия и съответно позволява на автомобила да черпи от всички предимства на въпросната технология. 

Заедно с големите колела се постигат изключително впечатляващи пропорции. Вътрешният простор и мястото за краката на двата реда седалки са сред най-важните предимства на автомобила. Освен това поради отпадането на необходимостта от използване на централен тунел за карданния вал и от място за монтиране на трансмисията, при електромобилите имаме сериозен плюс по отношение на вътрешния обем.

Освен това Audi grandsphere не се лишава от превърналото се в легенда за марката задвижване на четирите колела quattro. Концептуалният автомобил има по един електродвигател на предния и на задния мост, като с помощта на прецизно управление на електрониката се постига ефекта на двойно предаване.

Бързо зареждане, голям пробег

Сърцето на задвижването е 800-волтовата технология за зареждане. Подобно на Audi e-tron GT, тази технология позволява батерията да се зарежда изключително експедитивно с мощност до 270 кВт на станции за бързо зареждане.

Със своя пробег от до 750 километра (в зависимост от стила на шофиране и избрания вариант на задвижване) Audi grandsphere concept е безкомпромисно добре подготвен за дълги преходи. По отношение на пробега с едно зареждане и времето за зареждане той се представя почти на нивото на автомобил с двигател с вътрешно горене, превръщайки се в един идеален универсален талант за автомобилното всекидневие.

Въздушно окачване и активна ходова част

Предните колела имат окачване със специално пригодена за модели с електрическо задвижване конструкция с пет рамена. Отзад окачването е многозвенно и също както и това на предния мост е изработено от алуминиева сплав. Управляемите задни колела се грижат за превъзходна маневреност независимо от внушителното междуосно разстояние. При луксозната лимузина Audi grandsphere concept марката е използвала системата Audi air suspension – еднокамерно пневматично окачване с адаптивни амортисьори. При необходимост тази система позволява динамично управление, гарантирайки при нормални условия изключително рафиниран комфорт на пътуване при минимални колебания на каросерията.