fbpx Audi с историческа победа на рали Дакар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi с историческа победа на рали Дакар

За първи път в историята електрически автомобил спечели най-трудното рали Дакар. Audi RS Q e-tron се изправи срещу двете марки Toyota и Ford дългото 4600 километра с времеизмерване и общо 7883 километра характеризират рали Дакар през 2024 г. Трудното трасе с чакъл и скали, но също и извисяващите се вериги от дюни в Рул Ал Кхали (в превод Празния квартал)на Арабския полуостров и често трудната навигация изискваха всичко от екипите.

Победата на в най-тежкото пустинно рали в света с електрифицирано задвижване доказва слогана  "Vorsprung durch Technik" и сочи пътя към нашето електрическо бъдеще.", коментира Гернот Дьолнер, председател на Управителния съвет на AUDI AG. "Audi за пореден път постави крайъгълен камък в моторните спортове.

Карлос Сайнц/Лукас Круз си осигуриха голяма преднина, след като водеха без прекъсване след шестия етап. За двамата испанци, които финишираха първи през 2010, 2018 и 2020 г., това е четвърти успех с различна марка, включително вторият от Volkswagen Group. Въпреки това двукратният световен рали шампион Сайнц и опитният му втори пилот не можеха да бъдат сигурни до малко преди края. Заедно със Себастиен Льоб/Фабиан Люркин от Team BRX те имаха силни конкуренти, които скъсяваха  разликата, докато автомобилът им не получи повреда в предпоследния ден. "Това беше смайващо отборно представяне", заяви ръководителят на Audi Motorsport Ролф Мичъл. "Всички се обединиха, за да направят този исторически резултат за Audi възможен. Голямо благодаря на този прекрасен екип. Днес написахме нова глава за Audi, но и в историята на рали Дакар."

Audi Sport подготви високоефективния Audi RS Q e-tron за победа само в рамките на три години. Ефективното задвижване TFSI, електрифицираното задвижване на всички колела e-tron quattro и индивидуалните технологии като LED матричната светлина и лазерната светлина на Audi са символ на високо ниво на иновационна сила и "Vorsprung durch Technik". След това първият изцяло електрически състезателен автомобил на Audi дебютира във Формула Е, преди марката да се заеме с екстремните предизвикателства на рали Дакар и да го завърши успешно като първия производител на електрически автомобили.