fbpx BMW i3 направи първа разходка в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW i3 направи първа разходка в България

 

Електрическото BMW i3 от суб-бранда на BMW Group направи първи километри в България, въпреки, че все още не е известно кога ще влезе на българския пазар. Пробегът на автомобила с едно зареждане е от 130 до 160 км. Според проучвания средното изминато разстояние за един ден на автомобил в този клас в глобален мащаб е само 64 км.

По желание BMW i3 може да бъде оборудвано с удължител на пробега (Range Extender), който по време на пътуване поддържа постоянно нивото на заряд на литиево-йонната батерия, ако то падне под определена стойност. Тази функция се изпълнява от двуцилиндров бензинов двигател с мощност 25 кВт/ 34 к.с., който е разположен непосредствено до електрическото задвижване на задната ос. По този начин максималният пробег във всекидневието се удължава до около 300 км.

Пътническата клетка е изработена от въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic), а шасито е алуминиево, като така автомобилът се олекотява. Със собственото си тегло от 1 195 кг. моделът е по-лек от повечето автомобили в компактния сегмент и в същото време предлага повече място за до четирима пътника.

 

Ниското тегло повишава пъргавината и динамиката на BMW i3. Електромоторът на автомобила е с мощност 125 кВт/ 170 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, които са на разположение още при старта. Спринтът от 0 до 60 км/ч отнема 3,7 сек, а от 0 до 100 км/ч – 7,2 сек. Поради съображения за по-висока ефективност максималната скорост е ограничена до 150 км/ч.

Продажбите на i3 стратираха през ноември 2013 г. в Германия и редица други европейски пазари. На други големи пазари като САЩ, Япония и Китай автомобилът ще бъде въведен през първата половина на 2014 г. Базовата версия ще струва 34 950 евро в Германия, а цената с опционалния Range Extender е 39 450 евро.