fbpx BMW и Toyota обединяват сили в екологичните технологии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

BMW и Toyota обединяват сили в екологичните технологии

BMW Group и Toyota Motor Corporation (TMC) ще си сътрудничат в средносрочен и дългосрочен план при разработката на екологични технологии от следващо поколение. Меморандум за разбирателство в този смисъл бе подписан на 1 декември 2011 г. в Токио. В рамките на споразумението двата концерна планират съвместна работа при фундаменталните разработки на технологиите за литиево-йонни батерии от следващо поколение. Освен това двата концерна проучват и възможностите за сътрудничество и при други проекти.

Едновременно с това BMW Group и Toyota Motor Europe (TME), европейското дъщерно предприятие на Toyota Motor Corporation, договориха и доставката на ефективни дизелови двигатели на BMW Group на TME. Договорът предвижда през 2014 година да започне доставката на TME за 1,6- и 2-литрови дизелови двигатели за автомобилите с марката Toyota в Европа. С тези двигатели Toyota планира да увеличи продажбите на автомобили с нисък разход на гориво и емисии на CO2.

Норберт Райтхофер, председател на Управителния съвет на BMW AG коментира: „Toyota е лидер при производството на екологични серийни технологии при масовите автомобили, а BMW Group е най-иновативният и с най-устойчиво развитие производител на премиум-автомобили. С тази стъпка ние обединяваме нашите усилия, за да ускорим разработките на екологични технологии и да наложим нашето технологично превъзходство в съответните сегменти. С доставката на нашите ефективни и динамични дизелови двигатели на Toyota ние продължавате да разгръщаме планираните продажби на задвижващи системи.”

Президентът на TMC Акио Тойода: „Съвместната работа с BMW Group ни доставя голяма радост. BMW е производител с дългогодишни традиции в автомобилостроенето в Европа, като автомобилите им са се превърнали в олицетворение на радостта от шофирането. За да ускорим развитието на автомобилната индустрия и обществото, двата концерна ще обединят своите всеобхватни знания и опит – на първо време в областта на екологичните технологии – за да могат да произвеждат още по-добри автомобили.”