fbpx Десетки бягаха в първото виртуално-реално състезание в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Десетки бягаха в първото виртуално-реално състезание в България

Над 150 души участваха в първото виртуално-реално състезание по бягане в условията на извънредно положение в България. В събота всеки от записалите се тича 5 километра по маршрут в своето населено място, след което изпрати резултата на организаторите от клуб “Зелена стъпка”, които обработиха класирането и го публикуваха в неделя.

В бягането, наречено Виртуален великденски крос, взеха участие хора от всички възрасти и от цялата страна и дори българи от чужбина. Предимството на този формат бе, че за разлика от традиционните състезания, могат да се включат хора от всякъде, без да е необходимо да се придвижват. Така участниците бягаха в София, Варна, Пловдив, Русе, но и в по-малки населени места като Шабла, Велики Преслав, Ахелой, с. Марково, с. Оброчище и др. Включиха се и бягащи в Страсбург, Брюксел, Виена, Бристол, Принстън, Букурещ.

Най-бърз беше 20-годишният Владислав Михайлов, който бе избрал да тича покрай новия булевард “Васил Левски” във Варна - той завърши за 16:51 минути. На второ място се класира Росен Тодоров (Дзвера), на 26 години, който завърши своето бягане край р. Дунав в Русе за 17 минути и 17 секунди. Трети е 50-годишният Веселин Цочев, който завърши за 18:07 минути бягането си по софийските улици.

При жените най-добро време даде участничка на 12 години - Памела Ени от София (21:39 минути). На по-малко от минута от нея (22:09) завърши 20-годишната Полина Фотева от Дупница, а Стела Петкова на 39 години от София е трета с 23:17.

Всички участници бяха задължени да спазват противоепидемичните мерки - да бягат сами или най-много с още един член на домакинството, да носят маски и да не навлизат в парковете, които все още бяха забранени към момента на състезанието.

Това принуди бегачите да подходят с въображение и да си намерят подходящи трасета за предизвикателството.

“Чудесна инициатива обхванала стотици спортуващи от България, а и не само. Гледам има такива и от Франция, Румъния. Иначе аз се раздвижих в покрайнините на Велики Преслав, като трасето ми беше съчетание от леки баирчета нагоре и надолу!”

“Аз избрах маршрут край Шабла в посока морето, в който началната точка съвпадаше с крайната (отиване и връщане) - въобще... Треперих им на правилата, да не се самодисквалифицирам случайно...  Бягах изцяло извън населени места по пуст асфалтов път…”
 

снимка: Даниела Куманова