fbpx Дигиталният потребител задава новите критерии в търговията и финансовите услуги | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигиталният потребител задава новите критерии в търговията и финансовите услуги

Все повече основни бизнеси и индустрии се управляват от софтуер и се предоставят като онлайн услуги. Така например през 2001 г. Borders – международен търговец на книги и музика, предоставя своя онлайн бизнес на Amazon под претекст, че онлайн продажбите на книги не са стратегически важни. Днес най-големият търговец на книги – Amazon, е софтуерна компания, като най-важният й актив е възможността да продава почти всичко онлайн, без да има нужда от каквито и да било физически магазини.

Що се отнася до промените във финансовата индустрия, през изминалата година емигрантите са изпратили на своите близки и роднини в страните си 583 милиарда щатски долара издръжка през P2P (от човек на човек) разплащания. Преводите за издръжка са най-големият финансов поток към развиващите се страни, а в някои държави съставляват 30% от БВП.

Появата на дигиталния потребител, който е постоянно пред монитора си, задава критериите за новите финансови услуги и този вид потребители изискват удобно и лесно пазаруване и сигурни и бързи разплащания, подчертаха експерти. Това ще направи мобилните разплащания, които бяха демонстрирани на конференцията, предпочитан метод на раплащане в Европа през следващите години.

От гледната точка на икономистите цената на кешовите разплащания е по-висока от тази на електронните разплащания, заради разходите по охрана и транспорт, съобразяване с трезорите/банките, риска от грабеж и от фалшиви банкноти. Те подчертават, че електронните разплащания увеличават скоростта на оборот на парите – в търговския обект това означава повече клиенти и по-висок оборот, а за икономиката - ръст в БВП.