fbpx До 1 млрд. абонати на мобилни широколентови услуги през 2011 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

До 1 млрд. абонати на мобилни широколентови услуги през 2011 г.

През 2010 г. броят на абонаните на мобилни широколентови услуги достигна и надхвърли границата от половин милиард в световен мащаб. Ericsson прогнозира, че тази цифра ще бъде удвоена преди края на 2011 г. Най-голям брой абонати, около 400 милиона, се очаква да бъдат концентрирани в Азиатския Тихоокеански регион, следван от Северна Америка и Западна Европа с над 200 милиона потребители всяка.

Проникването на мобилните широколентови услуги става все по-осезаемо, поради нарастващата употреба на смартфони, свързани лаптопи и таблети, поддържани от високотехнологични мрежи от ново поколение. Потребителите на смартфони ползват все повече приложения и интернет услуги докато са в движение. Мобилният трафик на данни расте с бързи темпове в световен мащаб. През август 2010 г., Ericsson обяви, че този трафик се е утроил за една година.

Миналата година беше много успешна и за LTE технологията. Към момента Ericsson е сключил търговски LTE договори с 11 оператора в цял свят. Почти половината от 16-те доставени от компанията мрежи вече функционират, а операторите и потребителите печелят от високоскоростния достъп, осигурен от LTE.

Потреблението на интернет и други медии се променя в резултат на въвеждането в експлоатация на бързи мрежи и възможността за употреба на различни устройства, включително и смартфони. Според проучване на TeliaSonera, направено сред нейните LTE абонати, около 23% от тях сега гледат повече онлайн телевизия, а 46% сърфират по-често в мрежата, докато са далеч от дома. Поради увеличените скорости и намалена латентност, LTE мрежите активират висококачествено видео предаване, което привлича и професионални потребители, като радио-телевизионни компании и организации за обществена безопасност.
Ericsson прогнозира, че до 2015 г. броят на абонатите на мобилни широколентови услуги ще достигне 3,8 милиарда, като 95% от тях ще ползват HSPA, CDMA и LTE мрежи.