fbpx Държим 17,8% от световния износ на слънчоглед | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Държим 17,8% от световния износ на слънчоглед

България вече е най-големият износител на слънчогледово семе в света. Страната ни е изместила от челната позиция раздираната от конфликти Украйна, показват данни на Световната търговска организация. През миналата година приходите за България от експорта на слънчоглед са достигнали 743,625 млн. Долара, съобщават 24 часа.

Най-голяма част от българския слънчоглед заминава за Холандия, Турция, Франция и Португалия. Най-добри цени пък постигаме в Германия и Великобритания. С изключение на тях двете българският слънчоглед се продава по около 530-580 долара/тон, което е близо до средните цени на конкурентите ни - 600 долара/тон, показват пък данните на Българската стопанска камара. Печелим пазарни позиции в почти всички страни, като губим само в Турция и Румъния.

Ръстът в износа на слънчоглед през 2013 г. спрямо 2012 г. е 46%, а усреднено за периода 2009-2013 г. - 21%, според статистиката. България държи дял от 17,8% от световния износ на слънчоглед.

Годишно у нас се засяват 7-8 млн. дка със слънчоглед. Реколтата ни за миналата година е около 1,4 млн. тона. Над 2/3 от нея заминават за чужбина като семе, а останалото се преработва от българските маслари. Слънчогледът е втората по значимост земеделска култура у нас след пшеницата, която заема около 12 млн. дка.