fbpx Джими Хендрикс в женски образ на джаз фестивала в Банско | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Банско джаз фестивал 2019

Джими Хендрикс в женски образ на джаз фестивала в Банско

 

След старта с умопомрачителния фънк на Мейсио Паркър, вторият ден на Международния джаз фестивал в Банско се очертаваше да бъде по-спокоен. Почти медитативната музика на Виктор Тот Арура Трио и приятната симбиоза между джаз, поп, соул, чилаут, фънк и R&B на Силует&Винкс ни размазаха от удоволствие. И двете групи не пожелаха да кажат какво точно ще изпълнят на сцената. Сякаш се бяха наговорили да заявят на пресконференциите си,  че ще импровизират на сцената и ще изсвирят това, което публиката поиска от тях. Това е и най-голямата магия на джаза – импровизацията и диалогът с аудиторията. Очевидно еуфорията от предната нощ ни беше изцедила и комуникацията с музикантите протичаше плавно.

 

Както се бяхме успокоили и насядали по пейките, се развихри истинска стихия. С появяването си Малина Мой скочи директно сред публиката, свирейки мощно на китарата си и то с лявата ръка, като Джими Хендрикс и още неколцина китаристи. „Момиче, държиш неправилно китарата“ са й казвали в началото на кариерата й до момента, в който не са я чували какво прави с нея. Огнена лъвица и по зодиакален знак, освен китаристка Малина е певица, композитор, интересува се от мода, участва във филми и вярва в силата на жените.

„Жените могат да правят ВСИЧКО, наистина всичко, което мъжете биха направили“, заявява тя с абсолютна увереност. С няколко начални акорда и с оригиналната си визия (облечена в костюм наподобяващ змийска кожа) Малина накара публиката да избухне и танците да се вихрят до ранните часове на следващия ден. Тя е буря и сладкият плод, който означава името й на български, въобще не подхожда на взривоопасния й темперамент.

Само два дни от началото на Банско джаз феста, а сякаш сме изживели поне една седмица – толкова различни и богати са музикантите, които споделят чувствата, мислите и живота си с нас. А ни очакват още толкова много!

Пълната програма на фестивала можете да откриете тук

снимки: Ина Георгиева