fbpx Ефективен и ефикасен бизнес в Интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ефективен и ефикасен бизнес в Интернет

Изразът „В днешно време присъствието в Интернет е задължително“ вече започна да се превръща в клише. Вярно е, че хората прекарват все повече време онлайн. Някои прекарват по-голяма част от това време за забавление. Други търсят информация за продукта или услугата, която им е необходима. Почти всички използват Интернет за източник на информация по различни теми – лични, научни, образователни, бизнес и т.н. Информацията, до която имаме достъп, изглежда неограничена. Наистина, ако имаме присъствие в Интернет, е вероятно този, който търси нещо свързано с нашия бизнес, да ни намери. Но също така е вероятно и да не ни намери. Какъв е процента някой, търсещ информация тематично за нашия бизнес, да попадне точно на нас, зависи от много и различни фактори.

Може да обобщим израза с една малко разширена форма за присъствието в Интернет: „Ефективното присъствие в Интернет е задължително“.

Как може това да стане в действителност?

Отговорът не може да се даде с едно изречение, но основно правило е, да не губите фокус. Всъщност, да не губите фокуса върху вашия бизнес. В момента има много средства, с които след като имате хостинг и домейн, можете да си направите сайт. Готовите системи за управление на съдържанието се инсталират за секунди и то само с един клик на мишката от контролния панел на вашия хостинг акаунт. Изглежда много примамливо и лесно, нали? Наистина не е трудно, но какво следва след като си направите сайт? Понякога се прави аналогия между уеб уеб сайт и магазин. До колко е вярна тази аналогия? Основната разлика е, че когато отворите магазин, то неизменно покрай ще него минават хора. Тези хора ще го виждат и поради любопитство или защото ги интересува какво се продава вътре, ще влизат. При уеб сайта това не е точно така! Създаването на сайта не значи, че той магически ще се появи на браузърите на хората, които се интересуват от тематиката му. Създаването на сайт е първата стъпка към присъствието в Интернет, но за да има ефект, това не трябва да е и последната стъпка.

Един от основните фактори за ефективността на вашия сайт е той да работи 24/7 без прекъсване

На практика, всички стъпки, които предприемате за популяризация на сайта – реклама, оптимизация за тръсачки и т.н. ще са напразни, ако сайтът ви не се отваря, когато хората идват на него. Стабилната хостинг услуга ви гарантира добри позиции в търсачките, удовлетвореност на клиентите и вашето спокойствие да се концентрирате върху вашия бизнес. Изключително важно е при нарастване на вашите нужди, хостинг компанията да може да ви помогне ефективно и ефикасно – бързо и оптимално. За вас като бизнес, е важно да планирате как ще се развива сайта, какво искате да предлагате чрез него – информация, продукти, услуги и т.н. Уеб сайтът е средството, чрез което комуникирате вашите продукти и услуги в Интернет. Доверявайки се на стабилен хостинг партньор, от технологична и инфраструктурна гледна точка, вие ще получите ефективно присъствие.

Доброто решението за вашия бизнес, също трябва и да е ефикасно. Какво значи в този случай да е ефикасно?

Обикновено нуждите на бизнеса не изискват сложни инфраструктури или дори цял сървър. По-скъпите услуги имат своите предимства, но не са ефикасни за всеки бизнес. Добрата компания ще ви насочи, кое е подходящото решение и ще ви помогне да бъдете ефикасни, без излишни разходи. Разбира се, има бизнеси и проекти, за които се изискват по сложни решения, но в този случай също може да получите помощ как да стартирате, с каква инфраструктура, така че да се развивате ефективно и ефикасно. Има и случаи, когато компанията разполага с по-голям финансов ресурс на етап стартиране на проекта и решава да купи сървър и да го колокира. Това може също да е ефективно и ефикасно решение, ако тази компания има ИТ екип, който да може да следи дейността на сървъра 24/7; да поддържа още един сървър, в случай, че другия се повреди; при проблем да може да ги размени и т.н.

За много бизнеси, това е не специфична дейност, но избирайки да работят с доказан хостинг партньор, те разполагат с повече средства за фокус върху основния си бизнес. Имат повече средства за целенасочена инвестиция, а дългосрочно и позитивите ще са още по-големи

Да направим малка аналогия с ремонта на колата. В магазините се продава всичко необходимо, за да ремонтирате сами всичко по колата си. Защо тогава ходим при монтьори? Защо хората идват при вас, когато имат нужда от услугите, продуктите или информацията, които предлагате? Защото на монтьора това му е работата, това е неговия бизнес. Той ще направи ремонта много по-ефективно и ефикасно – ще извърши правилните действия по ремонт за много по-малко средства. По същата причина хората се обръщат към вас – те очакват това, което правите, да го правите по най-добрия начин - най-ефективно и най-ефикасно.

Ако използвате времето си за неспецифични дейности, започвате да губите фокуса върху вашата основна дейност. Също, използвайки вашето времето за фокус върху това, което правите най-добре, вие можете да бъдете ефективни и ефикасни. Доверете са на партньор, който ще ви помогне да сте ефективни и ефикасни в Интернет.