fbpx Интернет на нещата - научната фантастика става реалност (част първа) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет на нещата - научната фантастика става реалност (част първа)

 

Днес правилно зададеният въпрос не е дали сме свързани с Интернет, а колко. Представете си, че още преди да сте тръгнали към дома, може да зададете температурата на въздуха вкъщи, да проверите охранителните камери, да контролирате осветителните тела, да започнете да пълните ваната и какво ли още не.

Тези сцени отдавна не са част от научната фантастика, а визуализация на мащабната еволюция на интернет-свързаността, която създава предпоставки да живеем по-удобно и практично. Наричаме този тип свързаност с термина Internet of Things (в превод от англ. Интернет на нещата)

Представяме ви 5 тренда в световен мащаб за бъдещето на технологията в нашето ежедневие и бизнес.

ТРЕНД #1 - През 2009г. свързаните устройства надхвърлят общия брой население на планетата. До 2025 свързаните устройства ще са приблизително 80 милиарда, според IDC.

Данните разглеждат още общите разходи за IoT за Централна и Източна Европа, където разбира се попада и България, като за 2016г. те възлизат на 11 милиарда долара. И тук водещите индустрии с иновации в IoT през 2016г. са транспортиране, производство и комунални услуги, като компаниите в тези вертикали се стремят да дигитализират процесите и да подобрят тяхното стойностно изражение в различни линии на бизнеса. В допълнение, потребителският сегмент ще бъде сред водещите източници на инвестиции в IoT в 5-годишната прогноза.

Индустриите, които ще запишат най-бърз растеж на инвестициите в IoT в Централна и Източна Европа са застраховането, строителството и транспортирането. Очакват се и междуотраслови IoT инвестиции, като например свързаност на превозни средства и интелигентни сгради. Предстои да разберем дали българският пазар ще се окаже важен играч на световната сцена, но на първо четене можем да отбележим, че потреблението на smart устройства у нас се е повишило. Не липсват и успешни иновации от сектора като онлайн контролера за климатици Melisa и мобилната платформа за плащане на услуги за градска мобилност Tickey.

ТРЕНД #2 – Все по-модерно става общуването с IoT устройства чрез гласови асистенти, които вече не живеят само в мобилните ни телефони.

В световен мащаб технологичните гиганти вече са задали посоката на вятъра със сериозни инвестиции и иновации в сектора. Ярък пример за това е устройството за умни домове Echo Dot на Amazon, в което „живее“ виртуалния помощник Alexa. За разлика от Siri на Apple и Cortana на Microsoft, тя обитава отделно от мобилния телефон устройство и се задейства чрез гласова команда. Alexa може да ви информира за времето, новините, да търси факти в мрежата, да ви буди сутрин, да прави списъци за пазаруване и други. Отговорът на Google не закъсня и се материализира в устройствата Google Home, с които ясно се затвърди тенденцията в бъдеще да управляваме дома си с глас и от разстояние.

ТРЕНД #3 – Гласовите асистенти променят начина, по който търсим информация, като обединяват избрани платформи.

Echo Dot може да възпроизвежда аудио от услуги като Spotify и Pandora, да чете на глас електронни книги от магазина Kindle Store и други подобни, което означава, че тези IoT устройства предлагат пакетно различни платформи към потребителите. Това несъмнено повдига въпроса за начина, по който ще търсим информация в Интернет пространството. Досега ползвахме търсачките, за да получим различни резултати, от които да изберем най-подходящите отговори за нас. Сега отправяме питане към гласовия асистент и получаваме един единствен отговор, който би следвало да бъде най-точен. Остава въпросителната до колко ефективен ще бъде маркетинга чрез съдържание, кои отговори ще избират гласовите асистенти и изобщо какви промени ще претърпи ролята на съдържанието в Интернет.

Данните до момента очертават светлото бъдеще на IoT в развитието на много индустрии и позиционирането на технологията като верен помощник в бита на хората. Интересно е да се разгледа какви възможности ще разкрият IoT устройствата пред маркетьорите и комуникирането на брандовете.

ТРЕНД #4 – IoT устройствата ще събират данни, данни и отново данни.

В Мрежата се събират най-различни данни за потребителите, които помагат на интернет рекламата да достига до най-релевантната си аудитория особено ефективно. Все по-рядко на нас, маркетьорите, ни се налага „да удряме на сляпо”. Ако това все пак се случи, имаме възможност в реално време да направим необходимите корекции. IoT ще събира данни за бихевиоризма на потребителите в особени детайли - до степен понякога да знаем повече за потребителите, отколкото те самите знаят за себе си. Постепенно се откриват нови възможности за сегментиране – въз основа на критерии като поведение, емоционално и физиологично състояние например. Натрупваните данни ще позволят по-точно прогнозиране на търсенето и създаването на персонализирани предложения към клиента, и то в конкретен подходящ момент - сигурен начин да достигаме до желаните аудитории още по-ефективно и успешно!

ТРЕНД #5 – Водещият фактор за успех ще е удобството на потребителите.

IoT устройствата за потребителите означават удобство, начин да живеят по-добре, по-свободно, по-рационално, по-екологично, по-здравословно, да пестят време и пари. Например автомобилните застрахователи са открили, че основен критерий за задоволство на клиентите, е времето за отстраняване на щетата при автомобилите. С IoT застрахователят може да разбере за дадена повреда и да поръча необходимата част още преди да пристигнете в сервиза за ремонт, с което да се намали времето за престой в сервиза.

Удобството за ползване и простотата на функциониране са движещ фактор в „умните“ устройства. 85% от продажбите в сектора са реализирани чрез продажба на устройство, което е същевременно функционално, но опростено. Показателно е случващото се на пазара на „умни“ часовници. Преди се очакваше сложните многофункционални часовници да станат лидер по продажби, но сега е очевидно, че на пазара се установяват марките с базови функции – час, дата, отговор на входящи обаждания и функции на фитнес гривни. 

В същото време дизайнът на smart устройствата слага акцент върху модата, понякога оставяйки технологията на заден план. Маркетьорите трябва да се подготвят за това – просто конструирани, удобни за ползване услуги, предлагани и доставяни в правилния момент и в контекст.