fbpx Ръст от 158% на нови бизнес профили във Viber | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ръст от 158% на нови бизнес профили във Viber

За една година компанията отчита изпратени 184 милиона съобщения между потребители и брандове и ръст от 158% на нови бизнес профили, създадени през приложението в България

Rakuten Viber, един от глобалните лидери в поверителната и сигурна комуникация, споделя най-важните тенденции за начините, по които българските потребители и брандове са използвали приложението през 2022 г. Комуникационното приложение, част от японския гигант в електронната търговия Rakuten, има над 1 милиард тегления през Android в световен план.

Съобщенията владеят комуникацията

В България броят на изпратени съобщения се повишава с 10% през 2022 г. Потребителите значително предпочитат съобщенията пред обажданията особено в груповите комуникации. Броят на груповите чатове също се повишава с 10% спрямо миналата година, заедно със 17% ръст в броя на участници в различни групи.

Връзка

Отбелязаният 50% ръст в броя на българските канали и общности през годината показва, че потребителите обръщат силно внимание на известия и новини, идващи от техните любими публични фигури и организации директно през приложението на Viber. Каналите остават перфектната платформа за информиране на големи общности и ангажирането им с интерактивно съдържание, като анкети, гифове, филтри и стикери.

Популярни и интерактивни, стикерите и филтрите на Viber позволяват на потребителите да изразяват себе си по творчески начин докато си чатят. Viber внедри филтрите в платформата си преди повече от година и от тогава те са използвани повече от 1 милиард пъти.

Наблюдавайки засилващата се тенденция към добавената реалност и визуалното съдържание, Viber дава възможност на брандове и организации да създават свои собствени филтри и стикери през приложението, за да подсилят репутацията и имиджа си.

Подобряване на връзката между бранд и потребител

71% от потребителите искат да имат удобен начин за комуникация с един бизнес. Виждайки промяната в очакванията на потребителите, все повече брандове по света и в България се обръщат към Viber. Целта им е да подобрят връзката с аудиторията си, да създадат по-лесна комуникация с потребителите и да достигнат до тях по време на всяка стъпка от потребителското преживяване.

Освен активната употреба на филтри и стикери, бизнесите се възползват и от различни маркетинг решения, за да повишат своята видимост и да привлекат нови потребители. През 2022 г. средният брой на месечните рекламни импресии във Viber достигна впечатляващите 6 милиарда в глобален план, с почти 286 милиона импресии в България. Най-успешните индустрии, които използват реклами във Viber: Здраве и фитнес показва ръст от 440%, Забавление - 433%, Работа и образование - ​ 238%, Финанси - 234%, Подаръци и подаръчни картички - 176%.

Брандовете показват все по-голям интерес към бизнес решения на Viber като инструмент за изграждане на силна връзка с потребителите в тяхното любимо приложение за комуникация. През 2022 г. в България Viber регистрира:

184 милиона изпратени съобщения през чатботове, доказвайки популярността на автоматизираните и лесните за навигация чат интерфейси.

158% ръст в броя на нови профили за бизнес съобщения в сравнение с броя им от 2021 г.

Общо 61% ръст в получените бизнес съобщения: броят на транзакционните съобщения (потвърждения на поръчки, проследяване на доставки, напомняния за уговорени срещи) нарастна с 53%, на промоционалните (специални оферти, отстъпки) - с 68% и на съобщенията за разговори (асистенция на живо) - със 79%.

Тенденции

През 2022 г. Viber предприе още една стъпка по пътя си на супер-приложение. Тази година компанията представи своите решения за сигурно и безопасно трансгранично плащане. Плащанията през Viber позволяват на потребителите да изпращат пари един на друг безплатно и със същата лекота, с която изпращат обикновени съобщения. Първоначално услугата беше лансирана сред селектирана група от потребители в Гърция и Германия, но ще се разпространи в повече държави в близкото бъдеще, включително и в България. Опцията за плащания през Viber ще разшири добавената стойност и палитрата от функционалности на приложението, превръщайки го в необходимост за стотиците милиони потребители и - с многото си предстоящи подобрения - за хиляди брандове.

Viber ще предприема още няколко големи стъпки по пътя си на супер-приложение през предстоящата година. Като начало, приложението ще даде на брандовете възможността да съхраняват цялата си бизнес информация, услуги и канали за комуникация във Viber на едно единствено мета-бизнес място, позволявайки на потребителите да намират бизнесите, от които се нуждаят и да си общуват с тях.

Друга голяма иновация е Бизнес чатове - папка, в която потребителите могат да съхраняват всички свои разговори с брандове. Потребителите и брандовете в България бяха първите в Европа, които получиха поглед зад кулисите на Бизнес чатове при лансирането на услугата в страната през септември 2022 г. Бизнес чатове предоставят на потребителите възможността да персонализират комуникацията си с брандове, а на брандовете - ​ да получат повече видимост и да подобрят изживяването на своите потребители.