fbpx IoT Adventure Awards отличи интересни проекти в сферата на Интернет на нещата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

IoT Adventure Awards отличи интересни проекти в сферата на Интернет на нещата

Първите награди IoT Adventure Awards бяха раздадени по време на официална церемония, част от IoT Adventure Forum 2018 (www.iotadventureforum.com) на 15 май в хотел “Новотел София”. Конкурсът, който се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) в сътрудничество с Райт Имидж, определи най-добрите проекти, решения и стартъпи в областта на Интернет на нещата в пет категории.

В Категория “Интернет на нещата Умен град” победител е DataArt Smart Elevator на DataArt България (www.dataart.bg).

Умният асансьор, все още в демо версия, показва нагледно как IoT може да бъде част от ежедневието ни и да направи живота ни по-сигурен и по-лесен. Асансьорът притежава гла-сово активиране, гласов контрол и гласови команди, използващи Amazon Alexa и DeviceHive. Освен това, той може да разпознава подозрително или агресивно поведение, наличие на оръжие, съмнително облекло, емоции, състояние на тялото и т.н. В допълнение към това, системата е програмирана така, че да позволява излъчването на различни рекламни съобщения за това какви полезни места могат да бъдат намерени в сградата и на съответния етаж. Също така е възможно задаването на въпроси и получаването на отговори от типа: „Къде се намира най-добрият ресторант в сградата?”

Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България: “Благодаря за награ-дата и за това, че оценихте проекта на DataArt. Със сигурност ще ставаме свидетели на все по-голямо развитие на интернет на нещата и устройства от този тип ще нав-лизат все повече в живота ни и ще улесняват ежедневието ни, дори и в сфери, за които не сме подозирали, че това е възможно.”

В Категория “Интернет на нещата: Бизнес” победител стана MOM4 на NearSoft Europe (www.nearsoft.eu).

МОМ4 е софтуерна платформа, която улеснява дигитализацията на производствените дейности и дейностите, свързани с поддръжка и ремонти. Това е платформа от ново поколение, изцяло разработена според Reference Architectural Model for Industry 4.0 (RAMI 4.0), която замества традиционните системи от типа: APS, MES, PIMS, QMS, CMMS, и др. МОМ4 се явява свързващо звено между административната и производствената част в едно предприятие. Внедряването на МОМ4 спомага за взимането на по-бързи, по-добри и по-мотивирани управленски решения чрез повече производствена информация в реално време. Платформата притежава разнообразен набор от инструменти, които помагат за планиране и изготвяне на производствени/ремонтни графици, както и тяхното проследяване в реално време, за оптимизация и баланс на ресурсите - материали, машини и хора, за управление на изпълнението на задачи, за управление и анализ на престоите и авариите, за управление на дейностите по поддръжка и др.

Владимир Филипов, управител на NearSoft: “NearSoft е една от малкото фирми в България, която се занимава с оперативни технологии (ОТ) и се надявам, с тази награда, да вдъхновим и други ИТ фирми да навлязат в тази област.”

Призът в Категория “Интернет на нещата: Потребители” отиде при Лайтхаус на Апп Лайтхаус (http://www.applighthouse.com)

Първото безплатно туристическо приложение в България, което използва успешно бийкън технологията. Има изградена мрежа от над 150 бийкъна в градовете Варна, Бургас, София, което го нарежда на челно място в този сегмент. В допълнение, успешната интегра-ция на Geo-Fencing и Google Nearby позволява моментална връзка със смартфоните на ту-ристите и жителите на града. Използването на трите услуги - бийкън мрежа, Geo-Fencing, Google Nearby в едно приложение прави решението уникално. В момента, чрез партньорст-во с община Варна, Апп Лайтхаус е разположила 40 бийкън устройства на паметници на културата, забележителности и общински спортни площадки. Следващата стъпка в изграж-дане на мрежата е да се поставят устройства на всички автобусни спирки в града, които ще помогнат за по-лесна навигация на жители, туристи и незрящи.

Иван Димитров, съосновател и изпълнителен директор на Апп Лайтхаус: “Ние се бо-рим да променим начина на мислене на българския бизнес, да му покажем ефекта от ав-томатизацията на процесите - намаляване на разходите и увеличаване на печалбите, за да може все повече бизнес организации в България да обръщат внимание на ползите от дигитализацията. С тази награда доказахме, че сме на прав път!”

В Категория “Интернет на нещата отличието е за Стартъп”- ShopUp на ShopUp (https://shopup.me/)

ShopUp e български стъртъп, работещ в областта на IoT. Едноименото решение ShopUp представлява иновативна аналитична платформа, която комбинира различни IoT техноло-гии и извлича информация от тях чрез изкуствен интелект, подпомагайки търговски вериги, магазини, ресторанти и хотели при взимането на информирани решения, свързани с изме-римо целеполагане на личния състав, реална симулация за увеличение на оборота, оптимизиране на смените на служителите, анализ на трафика и профилиране на техните клиенти. Решението дава възможност за по-добър анализ на зоните в даден обект, както и за анализ на мрежите или веригите от обекти. В момента се разработват и нови инструменти -за прогноза, симулация и персонализирано таргетиране на крайни посетители. Едно от основните предимства е, че връзката с крайните посетители е минимална и няма нужда от инсталации или допълнителни активности. Системата работи с точност от 95 до 99.3% от потока на хора. До сега ShopUp има няколко инсталации в България и над 20 - в търговски центрове, казина и др. търговски обекти в Канада.

Серги Сергиев, основател и изпълнителен директор на ShopUp: ”Радвам се много, че българският бизнес вече отделя време и ресурси, за да опознава по-добре клиентите си, тяхното поведение и да търси технологии, с които да взима информирани решения за техния бизнес."

В Категория “Интернет на нещата: Общество” наградата отиде при Digital Nervous Sys-tem на Заралаб (http://www.zaralab.org).

Чрез своя проект Digital Nervous System Заралаб изгражда безплатна градска мрежа за свързани устройства в град Стара Загора. Мрежата е базирана на популярния в световен мащаб LoRaWAN протокол, използван и от The Things Network, с чиято помощ могат да се свързват неограничен брой умни устройства. Антените (концентраторите), които се използват за тази технология са с много голям обхват (може да достигне над 20 км. при отлични условия). Консумацията на енергия е изключително малка, което позволява на крайните устройства да работят на батерии с години или напълно автономно. Ползите от тази мрежа са много - от безплатна среда за разработка, до глобален пазар с над 600 града към днешна дата. Технологията може да се използва както при управлението на общините – за оценка чистотата на въздуха, управление на уличното осветление или за сметоизвозването например, така и от частни компании.

Петко Петков, основател на Заралаб: “IoT мрежата в Стара Загора е общностен проект. Иницииран е от местни предприемачи и получи подкрепата на Община Стара Загора, за да се ползва и надгражда от старозагорската общност. Точно в това се крие неговата сила.”

Заралаб получи и специалната награда на фирма Алтерко Роботикс - безжичната камера Shelly Eye, която позволява на потребителите да наблюдават всичко, което се случ-ва в дома или офиса, чрез специално мобилно приложение.

Проектите бяха оценени от петчленното жури в състав: Албена Спасова, председа-тел на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания, Александра Цветкова, директор на фондация “ЛИБРе”, Ина Георгиева, главен редактор на списание “Твоят бизнес”, Калин Цветков, изпълнителен директор и основател на Навигато и Нели Вачева, управител на IDC България. Водещите критерии при оценка бяха: уникалност, иновативност, полезност, приложимост, обхват, конкурентност, устойчивост и наличие на бизнес модел.

Мнения на журито

Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания: “Чудесно е да видиш толкова интересни идеи и проекти, които се правят у нас. Ще се радвам ако всички те успеят да се реализират.”

Александра Цветкова, директор на фондация “ЛИБРе”: “Аз лично считам, че подобни конкурси разкриват многообразието от инициативи и проекти на българските компании и дават интересен поглед върху развитието на пазара у нас.”

Ина Георгиева, главен редактор на списание “Твоят бизнес”: “Днес, когато светът живее на други скорости и представите за работа, бизнес и съществуване вече се про-менят, е чудесно, че има проекти, които работят в посока IoT. Би било обаче чудесно, ако в тях има повече практично обяснение и конкретика за тяхното имплементиране в ежедневито. Интересни, впечатляващи или по-малко такива, всеки проект заслужава адмирации, а пък настоящето и близкото бъдеще показват тяхната смисленост и със-тоятелност.”

Нели Вачева, управител на IDC България: “Беше интересно да се види, че у нас има проекти с най-различни начини на употреба на IoT. Доста предложения бяха съсредото-чени върху техническите характериситки на продукта като липсваше аргументацията за конкурентност или устойчивост на проекта. Макар това да е донякъде логично на този етап, се питам, доколко разработчиците сериозно правят тази оценка.”

Калин Цеков, създател и изпълнителен директор на Навигато: “Интересни проекти, добра сегментация, но лично на мен в повечето от тях ми лисваше правилното описане на бизнес модела, както и маркетинговите планове. Апелирам техничарите да наблегнат на тази част ако искат да са успешни предприемачи! Просто си намерете точния човек!”


IoT Adventure Forum 2018 се организира с подкрепата на партньорите: IDC България, VMware, HPE, Майкрософт, Алтерко Роботикс, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures, Дрон Арена, Data Science Society, Ейнджълс Естейт и медийните партньори - БНР, Bloomberg TV България, информационна агенция „БГНЕС“, списание “Твоят бизнес”, Technews.bg, Seenews.com, Kaldata.com и Tech-nology.bg.