fbpx Интернет присъствие – огледало на отношението ни към клиента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет присъствие – огледало на отношението ни към клиента

Интернет присъствие – огледало на отношението ни към клиента

Все повече се говори за това, че новите медии променят комуникацията между компанията и клиента. В днешно време комуникацията между бизнес и клиент е в двете посоки, а не еднопосочно – от компанията навън. Интернет е основен двигател на тази тенденция и сме в момент, в който това не може да бъде пренебрегнато, а трябва да се използва ефективно. Присъствието в Интернет вече не е само сайт с контактите и историята на компанията. Интернет е комуникационен канал, а сайта ни е средството, с което ефективно да комуникираме – послания, стоки, услуги. Комуникацията с клиентите вече е 24/7 – клиентите мога да споделят мнения, да задават въпроси и да ви препоръчват по всяко време на денонощието. Вашето присъствие трябва да е сигурно и стабилно! Трябва да сте откриваеми и достъпни онлайн по всяко време – вашият уеб сайт е врата към тази комуникацията.

Начинът на обслужване и отношение към клиентите също навлиза в нов етап

Изразът „Една компания вече не може да разчита на маркетингов отдел – тя цялата е маркетинговият отдел“, е все по-актуален в днешно време. Всеки човек от компанията може да бъде в досег с потенциален и/или съществуващ клиент. Все по-важна става маркетинговата стратегия и начина на прилагането и разбирането й от хората в компанията. Основна посока, в която трябва да се развива маркетинговата политика, е добрата грижа за клиента.

Основен елемент за дългосрочно и успешно партньорство е доверието на клиента, а то се печели най-лесно с гарантиране на спокойствие и сигурност. Спокойствие, че може да разчита на вашата професионална експертиза и качествени продукти и/или услуги и сигурност, че вие се грижите за това отговорно. В СуперХостинг.БГ клиентите ни се доверяват, защото знаят, че за бизнеса им се грижи компания, доказала се като лидер сред хостинг доставчиците. Компания, която съдейства при всякакви критични ситуации, както от страна на пикова необходимост от допълнителни ресурси, така и при нужда от професионален съвет и съдействие - това им дава сигурността и спокойствието.

Всяка компания се старае да включва редица промоции и преференции от партньори за своите клиенти

От особена важност е всяка промоция и/или партньорско предложение да допълва вашите услуги и/или продукти. Предложението трябва да е добре оформено, лесно достъпно и да е добре комуникирано. Планирането на промоцията включва и разчитане на ресурсите - нужни, за да обслужат заявките от клиентите. Един скорошен и шокиращ пример за недобро планиране, е рекламата на известна марка автомобили, които рекламираха сайт на нов модел, за който никой не беше регистрирал дори и домейна! Цели три дни бяха необходими на компанията да забележи този пропуск, което, разбира се, донесе и съответните негативи. Всеки един детайл при подготовката на кампания или рекламна стратегия трябва да се провери и анализира.

Новите клиенти, които виждат вашите послания и те ги привличат, ще изгубят всякакво доверие, ако сайтът ви не работи. Това косвено ще създаде недоверие в продуктите и/или услугите, които предлагате. Онлайн комуникацията ви разчита особено на вашия уеб сайт – той трябва да работи безотказно и да съдържа правилната информация. Несериозното отношение и недоброто планиране и подготовка на рекламна кампания може да се отрази негативно на бизнеса. Случвало ли ви се е да посетите сайт, за който се научили от реклама, но той не работи добре? Какво усещане е оставил у вас за компанията? Ако той е занемарен и не се поддържа, не оставя ли у вас усещането, че това е отношението и към клиента?

Отношението към клиента се отразява във всички аспекти на комуникацията

В онлайн средата вие сте достъпни по всяко време на денонощието и всеки детайл влияе върху възприемането на вашата компания. Всеки клиент – потенциален или настоящ, трябва да получава необходимото внимание. Добрата грижа към клиента трябва да е основата, на която се гради вашата маркетингова политика. Клиентът е най-важната движеща сила на всеки бизнес. Без клиенти или с недоволни клиенти е недопустимо осъществяването на каквато и да било дейност. Всички знаем, че отношенията търговец- клиент съществуват от най-древни времена. Днес обаче, само да си добър търговец не е достатъчно. Скоростта на разпространение на информацията и конкуренцията ни задължават да сме също и добри стратези, маркетолози, психолози, за да е печеливш нашия бизнес.

В световен мащаб все повече решението за покупка се диктува основно от "word of mouth" или казано на български - препоръка от приятел

Според редица маркетингови проучвания, един доволен клиент споделя положителните си впечатленията с най-малко двама души. Един недоволен, обаче, споделя своите негативни преживявания и последствия от покупката на даден продукт и/или услуга с поне 10 души. Така създадените лоши впечатления за марката, продукта или услугата могат да достигнат до много хора и то да останат за много дълго време. А сега, с развитието на социалните мрежи споделянето на мнение става все по-лесно, а самото мнение, независимо дали е негативно или положително може да достигне до огромна аудитория.

Всичко казано до тук ни показва, че отношението към клиента не може да бъде по-лошо от отлично, а всяка компания която не цени своите клиенти, е обречена на неуспех. За да е доволен даден клиент обаче, е необходимо не само добро отношение към самия него, но и предлагания продукт и/или услуга да отговаря на изключително високи стандарти за качество. Така гарантирате дългосрочно успеха на вашия бизнес!

 за контакти superhosting.bg

Facebook коментари