fbpx Комерсиалният сайт - как да изградим доверие в посетителите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Комерсиалният сайт - как да изградим доверие в посетителите

Основната цел на комерсиалния сайт е генерирането на приходи. На практика той трябва да замести продавача от магазина, като даде нужната на клиента информация и завърши сделката.
Първата и най-важна задача е изграждането на здрави връзки на доверие с клиентите. Ако такива липсват, всичките ви усилия (и инвестиции) ще останат напразни. Хората ще купуват от вас само ако ви вярват, защото доверието е в основата на търговията изобщо.
В реалния живот чувството за сигурност у клиента се изгражда на базата на физическия контакт. Клиентът добива представа за търговеца от това, което вижда в магазина: хора, обслужване, отношение към клиента, обзавеждане, подредба и т.н. Той може да види, пипне и огледа стоката, да попита за технически параметри, гаранционни условия, начин на употреба и други въпроси, които го интересуват. Клиентът знае къде да намери търговеца при евентуални рекламации. Доверието между тях се изгражда на базата на вербална (фрази, интонация) и невербална (жестове, мимики, поза) комуникация. Всеки добър търговец знае, че след като веднъж е спечелено доверието на клиента е много лесно да се стигне до сделка.
При осъществяване на он-лайн дейност този физически контакт липсва. Затова потенциалният клиент се нуждае от много и сигурни доказателства, за да ви се довери.

Основни елементи, които помагат за изграждането на доверие
- Закупете свой собствен домейн. Така вие ще утвърждавате търговската си марка и/или фирмена идентичност. Едва ли някой ще погледне сериозно на фирма, която не може да си позволи 20 лв. годишно за собствен домейн
 

Вие самите бихте ли и поверили парите си?
- Поставете в сайта си контактна информация за фирмата: телефон, факс, e-mail, пощенски адрес.
- Използвайте снимков материал, за да визуализирате бизнеса си. Това могат да бъдат снимки на собственика, работния екип, офиса, производствените помещения, складове, магазини, продукти или снимки на доволни/щастливи хора, които да се асоциират с вашите клиенти. Наличието на такива снимки дава възможност на посетителя да почувства "реално" вашето фирмено присъствие.
- Сложете в сайта си препоръки от доволни клиенти (истории/разкази как отделни хора или компании работят с вас, какво мислят за вас като търговец). За целта е необходимо първо да ги съберете.
- Поставете на видно място фирмената политика относно личните данни на посетителите/клиентите ви.
- Използвайте криптирана връзка при предаване на лични/поверителни данни.
- Дайте на посетителите цялата налична информация за стоките/услугите, които предлагате, преди да им предложите да заплатят. Това включва цени и срокове за доставка, ДДС, допълнителни такси, наличност, поддръжка, гаранции и условия за ползване, начини за прекратяване на поръчката и възстановяване на сумата.
- Не изисквайте повече от необходимата информация. Уважавайте желанието на посетителите за конфиденциалност. Когато изисквате контактна информация от тях, ограничете се до име и e-mail адрес. Ако е наложително получаването на друга информация, сведете я до минимум. Изпадането в подробности би направило посетителя подозрителен и той може изобщо да се откаже от сделката.
- Дайте възможност на клиентите да получат повече информация или да се свържат с вас в удобно за тях време и по предпочитания от тях начин. Обратна връзка можете да осъществявате чрез линка mail to:, mail-форми, аутореспондери, он-лайн анкети (вотове), "жива" връз-ка по телефона, автоматизирани заявки за търсене в база данни и/или изпращане на резултатите от търсенето.
-Поставете се на мястото на посетителите, когато проектирате сайта си.

Улеснете избора и решението им за закупуване (съвети, сравняване на продукти)
Поставете линк към политиката на фирмата по отношение на срокове и начини на доставка и на плащане, гаранциите, които предоставяте на клиентите си, варианти и условия за гаранционно обслужване, ред за подмяна на дефектни стоки или рекламацията им.
-Създайте секция "Често задавани въпроси и техните отговори" в сайта си.

Ще завърша с още няколко съвета, които макар и непряко биха ви помогнали в изграждането на чувство за сигурност в клиентите

Затова пък съвсем пряко биха рефлектирали върху добрите отношения с тях, съответно и върху получаваните препоръки
- Използвайте предоставената от посетителите/клиентите информация само за предназначението, за което са ви я дали.
- Предлагайте само качествени продукти или услуги. Не си позволявайте да предлагате нещо, което не бихте закупили самите вие. Доброто име е много по-ценно от парите, които можете да спечелите.
- Обръщайте се поименно към клиентите си, когато им изпращате писмо или когато ги разпознаете при посещение на сайта ви.
- Направете престоя на посетителите в сайта приятен и ползотворен. Предлагайте различни стимули (бонуси, подаръци, безплатни услуги) за редовни клиенти или при по-големи поръчки.