fbpx Младите българи купуват повече фалшиви продукти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Младите българи купуват повече фалшиви продукти

Повече от половината (52%) от европейците на възраст между 15 и 24 години заявяват, че са закупили поне един фалшив продукт онлайн през изминалата година както умишлено, така и случайно, а една трета (33 %) заявяват, че са ползвали цифрово съдържание от незаконни източници.

Проучването за интелектуалната собственост и младежта за 2022 г., публикувано от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), предоставя актуална информация за поведението на младите хора по отношение на нарушенията на правата върху интелектуалната собственост в периода след пандемията.

Проучването разглежда двете страни на нарушаването на интелектуалната собственост: тенденциите при младите хора, които купуват фалшифицирани стоки, и достъпа до пиратско съдържание, като се оценяват тенденциите от 2016 г. насам.

Новото проучване се концентрира върху периода след пандемията и установи, че 37 % от младите хора са закупили умишлено един или няколко фалшиви продукта, което представлява значително увеличение в сравнение с предходните резултати (14 % през 2019 г.). Данните варират значително по държави, като най-високият процент е в Гърция (62 %), а най-ниският - в Чехия (24 %).

Фалшифицираните продукти, които младите хора най-често купуват умишлено, са дрехи и аксесоари (17%), следвани от обувки (14%), електронни устройства, (13%), хигиенни, козметични продукти, продукти за лична хигиена и парфюми (12%).

Младите хора обаче са и подвеждани, за да закупят фалшификати: непреднамереното закупуване на фалшиви продукти също възлиза на 37%, а респондентите признават, че е трудно да се разграничат оригиналните от фалшифицираните стоки. 48% не са закупили такива продукти или не са сигурни дали са го направили, или не.

Що се отнася до цифровото съдържание, потреблението чрез законни източници набира популярност сред по-младите поколения. 60 % заявяват, че през изминалата година не са използвали, играли, изтегляли или излъчвали съдържание от незаконни източници в сравнение с 51% през 2019 г. и 40% през 2016 г., което потвърждава тенденцията.

Умишленото пиратство обаче остава стабилно, като 21% от младите потребители (всеки пети) признават, че съзнателно са имали достъп до пиратско съдържание през последните 12 месеца. Значителна част от младите хора са подведени да ползват незаконно съдържание. 12% са ползвали незаконно съдържание случайно, а 7% не знаят дали това им се е случвало Основният вид пиратско съдържание са филми (61%) и телевизионни сериали (52%), следвани от музика (36%), като се използват предимно специализирани уебсайтове, приложения и канали в социалните медии.