fbpx Трите „С“ в нов вариант… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Трите „С“ в нов вариант…

От години говоря за това колко са важни трите „С“ в модерния бизнес и за мое голямо учудване те продължават да бъдат все по-определящи в живота ни, особено когато се занимаваме с мениджмънт. Speed, Simplicity, Self Confidence… Знам, че четящите тези редове са на „ти“ с английския език и все пак от добро възпитание ще ги преведа – бързина, разбираемост и самочувствие.

Бързина във всичко е необходима тези дни – беше още 1998 година, когато въведох в любимата ми М3 Communications Group, Inc.  правилото на петте минути и до днес то е един от несменяемите ни закони. Да, правилно прочетохте – 1998! Всеки служител на компанията е длъжен да отговори на имейл в рамките на пет минути след като го види. Отговорът може да бъде: получих мейла, ще отговоря следващият вторник, например, но просто и задължително трябва да се отговори. Но бързината не е вече само в това. По-скоро е във взимането на решения, в провеждането на дискусии, дори в четенето на интересни неща сутрин, да не говорим в решаването на комуникационни кризи, един от основните ми бизнеси.

Simplicity може да бъде преведено по много начини, но наистина най-много ми приляга точно този – разбираемост. В стремежа си да бъдем оригинални често, ама много често изпадаме в едни безкрайни обяснения, с които само правим посланията ни още по-трудни за разбиране. Това в тези времена е просто абсурд. Текстовете наистина трябва да са семпли, ясни, посланията – точни и директни.

И накрая – самочувствието. Не познавам успешен и щастлив човек в бизнеса без този толкова необходим елемент. И естествено, самочувствието няма нищо общо със самохвалството или пък с гръмките фрази и красиви обещания, а единствено и само с опита, с много четене, учене и упорит труд, който дава увереност, че всяко едно препятствие може да бъде преодоляно…

Имат ли обаче тези три „С“ нов прочит. Да, естествено. Все пак сме 2022  и ако трябва да продължа в същия стил, а той много ми харесва - вече са трите „П“ – прецизност, почтеност и про-активност…  

За тях – следващият път!