fbpx Изпит по... Шенгенски | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Изпит по... Шенгенски

България не я били приели тези дни в групата на държавите подписали през далечната 1985 година в люксембургския град Шенген споразумение да нямат вече граници. Всички сме ядосани. Няма човек, който поне публично да се радва. Евроскептиците злобеят и казват на висок глас – "Видяхте ли, никой не ни иска, освен нашите братя от Русия". Европривържениците тъжат и се тюхкат и не могат да повярват, че след повече от 15 години пълноправно членство в ЕС, все още сме в чакалнята на отворените граници.

Е, да знаете, че нищо особено не е станало. Има и такива решения – и двете страни са губещи, и двете страни се провалиха на изпита.

В България тези, за които европейските ценности са единствените, за да можем да вървим напред към един по-добър живот, само могат да съжаляват, че от Брюксел ни биха шута толкова показно. Въпреки, че в крайна сметка само две страни ни се противопоставиха, и то по чист стратегически, а не политически причини. В същия този Брюксел обаче също не си издържаха изпита. България в границите на Шенген щеше да е много по-предвидима, по-здрава и по-силна. Но и това ще стане. Съвсем скоро. Защото има и поправителни изпити. Винаги в живота.