fbpx Трите капана в откриването на стойността ви на работодател | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Трите капана в откриването на стойността ви на работодател

“THROUGH SPORT, WE HAVE THE POWER TO CHANGE LIVES”. Познахте ли, че това е обещанието на ADIDAS към всеки, избрал ги за работодател?

Попитали 900 работодателя от 50 страни в света: “Разработвала ли е компанията ви EVP (Employer Value Proposition) или друга форма на обещанието си като работодател?”

С “ДА” отговорили 81% от най-големите (с над 10 000 човека), 78% от по-големите (с между 1000 и 10 000 служители) и 76% от малките и средните (с до 1000 души).

Следващият въпрос, който задали на 900-те бил: “Посочете кои са ключовите елементи, включени във вашето EVP?” На първо място с 44% била посочена “вдъхновяващата мисия на компанията”, на второ с 30% било “обучението и развитието”, с 25% се класирала трета “гъвкавата работа”. Но следващите две в първата петица компаниите отредили с 25% за “приятелската среда” и “многообразието и включването” (по данни от изследването EB Now 2024 на Universum).

Когато числата говорят, всички започват да слушат, особено CEO-тата.

След като споделих в предишната статия  как да “дестилирате” своето EVP в три стъпки, ето и трите капана, в които можете да попаднете по пътя към вашето EVP.

Капан №1​​​​​​​

Да се опитвате да се представите като (по)желателния си образ или още по- лошо - за някой друг. Едва ли има нещо по-разочароващо и вредно за работодателския бранд от имитация на чужди обещания или ако тези, които сте давали на хората на “входа” на компанията не съвпадат с реалната обстановка в “къщата ви”. Автентичност, автентичност и пак автентичност е печелившата стратегия.

Капан №2

Да приемете EVP-то си за “издълбано в камък”. Организациите са жива екосистема. Затова проверявайте периодично дали работодателското ви обещание е адекватно на времето и етапа на собствения ви прогрес.

Капан №3

Да смятате, че изграждането на стратегия за работодателска марка е пожелателно или твърде скъпо занимание (нали и без това инвестирате в реклама на продуктите си). Работната сила с нужните на бизнеса знания и умения е дефицит в световен мащаб (за причините и факторите - в друг материал). Ключът за силен работодателски бранд не е големият бюджет, а нагласата да мислите за всички процеси, в които компанията си взаимодейства с хората като работодател като за потребители на тези процеси, съчетана с кураж и креативност.

И накрая - ако изберете мястото си “работодателския небосклон” правилно и придадете на нещата структура, върху която да надграждате, хората сами ще ви забелезват и намерят начин да се присъединят към вашата констелация.