fbpx Ръстът в използването на кредитни карти води и до повишаване на финансовата грамотност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ръстът в използването на кредитни карти води и до повишаване на финансовата грамотност

Ръстът на потреблението, покачването на цените и иновативните функционалности в модерните кредитни карти доведоха до значителен ръст от 25% през 2022 г. спрямо 2021 г. на броя на трансакциите с кредитни карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси, България.

Хората използваха картите си не само за покриване на обичайни ежедневни нужди като покупка на храна и гориво, но и за реализация на по-големи проекти като семейни почивки или покупка на мебели и техника за дома.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България ръстът в използването на кредитни карти и на средния размер на трансакциите се дължи на три основни фактора.

Първият е съживяването на потреблението след Ковид. През последната година много хора реализираха отложените заради пандемията планове и потребяваха повече стоки, които заради несигурността на ситуацията бяха възприемани като излишни.

Втората причина е ръстът на цените от последната година. Тогава много българи, загрижени за спестяванията си предпочитаха да реализират покупки с кредитна карта и да възстановят използваните суми максимално бързо, но да не теглят от спестените си пари.

Третият фактор за нарастващата популярност на кредитните карти е развитието на технологиите и интеграцията на услуги с добавена стойност за клиента в този финансов инструмент. Например, откриването на кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси става в рамките на няколко минути, като клиентът може да я използва веднага, ако я е открил през дигиталния си портфейл, дори и да не е получил физическата пластика. Друга услуга предлага възможност за покупка на стоки на равни вноски в рамките на кредитния лимит, а последният успешно реализиран проект осигурява трансформация на покупка с кредитна карта през дигиталния портфейл на Phyre в кредит, който се изплаща на вноски.

Всички тези фактори доведоха до ръст на покупките с кредитни карти. Според статистиката на банката, броят на трансакциите в хранителни магазини нарасна с 21%, в бензиностанции – с 34%, а за пътувания – с 41%. Ръст от 29,5% се наблюдава и в броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на кредитния лимит. Данните показват и значителен ръст от 30% на средния размер на трансакциите за онлайн покупки и техният дял вече е 22% от общия брой. Средната сума на онлайн трансакциите достигна 78,2 лева докато година по-рано беше 60 лева. Тези цифри ясно показват, че хората все повече възприемат кредитната карта като предпочитан инструмент за ползване на заемни средства.

Ръстът в използването на кредитни карти води и до повишаване на финансовата грамотност.

Според данните на БНП Париба Лични Финанси, 53% от хората изплащат задълженията си по кредитни карти в рамките на гратисния период. За сравнение, през 2020 г. този дял беше малко над 40%. Това показва, че българите използват разумно банковите си карти и не изпадат в ситуации на свръхзадлъжнялост.