fbpx Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г.

Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. Очакваният ръст е 9%, докато средногодишната инфлация ще се установи на нива от 4%. Това предвижда застрахователят Allianz Trade в регулярния си доклад за България. Така макар ръстът на възнагражденията да се забавя в сравнение с очакваните 13,5% за 2023 г., те ще изпреварват убедително увеличението на цените.  

Въпреки това анализаторите очакват по-малък ръст на потребителските разходи – едва 2% за 2024 г. спрямо 5,5% и 3,7% съответно през 2023 и 2022 г., когато те бяха ключов фактор за развитието на българската икономика. Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна заради по-малкото увеличение на заплатите и от друга заради нарастващите лихви и по-неблагоприятните условия за кредити.

Като основен двигател за икономически расте у нас през 2024 г. се посочват публичните разходи. При тях се очаква ръст от близо 4% след свиване с около 1% през миналата година. Инвестиционната активност също ще се възстанови през следващите две години, движена от публични инвестиции, включително проекти, финансирани от Nеxt Generation EU. Така прогнозираният ръст на инвестициите за тази година е 4,2% при нулев растеж за 2023 г.

Очакванията са българският износ да се възстанови бавно и  постепенно успоредно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за 2024 г. е за ръст от 4,2%, което идва след противоположната тенденция на свиване с 2,5% през 2023 г. Вносът обаче ще се възстановява по-убедително и така приносът на нетната търговия ще стане отрицателен.

На база очакваната динамика прогнозата e за умерен растеж на българската икономика с около 2% ръст на БВП за 2024 г. и 2,5% за 2025 г.  

Бизнес средата в България е оценена като „адекватна с някои неотстранени слабости.“ Сред основните предизвикателства пред българската икономика експертите за поредна посочват нерешените проблеми с корупцията и ефективността на съдебната система, нестабилността на правителството и общественото недоволство от стандарта на живот. Те обръщат внимание и на уязвимостта от външноикономически сътресения заради голямата експортна зависимост.